Eerste hulp in het onderwijs?

 

In de uitzending van Volt van woensdag 22 april gaat het over eerste hulp. Want hoewel iedereen in Vlaanderen gratis een opleiding kan volgen bij het Rode Kruis, is dat nog steeds te weinig gekend.

Eén van onze medewerkers, Matthieu Clarysse, is voor een reportage samen met Sven Pichal naar zee getrokken om daar willekeurige mensen aan te spreken over hun eerste hulpkennis: kunnen zij, met behulp van een reanimatiepop, tonen hoe ze een persoon met een hartstilstand, zouden helpen?

De resultaten daarvan geven aan dat er nog veel werk aan de werk winkel is. De gekende vraag wordt dan ook opnieuw gesteld: moeten lessen eerste hulp verplicht gemaakt worden in het onderwijs?

Eerste hulp verplichten in het onderwijs?

Kennis van eerste hulp staat momenteel al in de eindtermen van het secundair onderwijs, maar de specifieke invulling daarvan valt onder de “pedagogische vrijheid van de scholen”. Dit wil zeggen dat scholen niet verplicht zijn om lessen eerste hulp te organiseren (hetzij via het Rode Kruis, hetzij een andere organisatie).

Rode Kruis-Vlaanderen pleit er natuurlijk voor dat scholen deze eindtermen wel degelijk realiseren en is uiteraard ook meer dan bereid om daar mee voor te zorgen. Scholen kunnen onze medewerkers laten langskomen om opleidingen te geven aan de leerlingen, maar leerkrachten kunnen zelf ook een “teach the teacher”-cursus volgen, om daarna zelf met hun klassen aan de slag te gaan.

Ontdek alles over onze opleidingen.