Het Rode Kruis helpt mensen. En soms ook tv-redacties

 

Kunnen mensen elkaars leven redden? Hoe zit het met de eerstehulpkennis van de Belg? Dat wou de redactie van het één-programma Volt dringend te weten komen. En je kan het al raden: bij Rode Kruis-Vlaanderen kregen we een telefoontje van de redactie van Volt. Of we hen wilden helpen met onze grote expertise op het vlak van eerste hulp? Ja, natuurlijk!

Kom snel, er ligt iemand op de dijk!

Begin april werd de reportage gedraaid op de dijk van Middelkerke. Vliegende reporter Sven Pichal klampt voorbijgangers aan met de dringende vraag om een persoon te helpen die wat verderop bewusteloos ligt. Matthieu Clarysse, medewerker van onze dienst Eerste hulp vertelt: “De meeste mensen wilden niet helpen, gewoon omdat ze niet wisten wat ze moesten doen. Ze waren daar heel eerlijk in. Uiteindelijk hebben slechts twee personen effectief een reanimatiepoging gedaan.”

Alles over de reportage in Volt.

Niets doen is dodelijk

Matthieu: “De reanimatiepop die we bij hadden, is heel gesofisticeerd en meet hoe goed een reanimatie wordt uitgevoerd. De scores waren echt niet goed. De beste kandidaat – een studente geneeskunde – haalde 48 op 100. De meeste mensen hadden gewoon nul als score. Nochtans is niets doen echt verkeerd! Het minste wat je moet doen, is de hulpdiensten verwittigen. Algemene conclusie: volg een eerstehulpcursus bij het Rode Kruis. Dringend!”

Wil je leren reanimeren? Klik hier.