Veilige heropbouw als prioriteit
In de 14 districten die het hardst getroffen werden door de aardbeving in Nepal 6 maanden geleden, worden heel zorgvuldig stenen gestapeld langs de kant van de baan. Het zijn stenen afkomstig van de meer dan 900.000 huizen die vernield of beschadigd werden door de ramp.
Dat Nepal nog een zeer lange periode van heropbouw staat te wachten, is voor iedereen duidelijk. Maar volgens shelterexpert Regina Wenk van het Zwitserse Rode Kruis moet de focus vooral liggen op veilige heropbouw en niet op snelheid. Wenk begeleidt momenteel een opleidingstraject voor onder andere metsers en timmermannen waarin verschillende factoren aan bod komen die ervoor moeten zorgen dat huizen bestand zijn tegen aardbevingen in de toekomst.
Zo is niet alleen de grootte van ramen en deuren van belang bij de heropbouw, maar ook de manier waarop bakstenen op elkaar gestapeld worden. Door tijdens het opleidingstraject aandacht te besteden aan al deze punten zullen huizen niet zo makkelijk meer instorten bij een volgende aardbeving.
De Nepalezen staan volgens Wenk open voor de opleiding en zijn blij dat ze deze extra steun krijgen. Er is dan ook veel vraag om de opleiding te volgen. Niet alleen kunnen mensen op deze manier hun eigen huis opnieuw opbouwen, maar verdienen ze ook geld door buurtbewoners bij te staan met hun expertise.
Metser Les Bahadur Raut is één van de mannen die het opleidingstraject volgt: "In de jaren '70 bouwde ik eigenhandig ons huis op maar na de aardbeving bleef er niets meer van over. Mijn moeder werd bedolven onder de stenen en hout en verloor het leven. Het is pas nu door deze opleiding te volgen dat ik inzie hoe gebrekkig mijn kennis was."