Nepal, 3 maanden na de aardbeving

Op 25 april trof een verwoestende aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter, de bevolking van Nepal. Zo’n 5,6 miljoen mensen raakten bij deze aardbeving op de één of andere manier betrokken. Drie maanden later maakt het Rode Kruis de balans op. Ondanks grote inspanningen is er nog steeds veel werk voor de boeg. Het moessonseizoen maakt de hulpverlening er niet makkelijker op.

8.844 doden. 800.000 vernielde huizen. Het zijn cijfers die weinig aan de verbeelding overlaten. De aardbeving van 25 april 2015 was de zwaarste in Nepal sinds 1934. Op 12 mei volgde er een tweede aardbeving, met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter, die de situatie nog erger maakte.

Het Nepalese Rode Kruis en de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) werken sindsdien onvermoeibaar om medische hulp te verlenen, onderdak te voorzien en veilig water te verdelen. Omdat men op voorhand wist dat er op een bepaald moment een aardbeving zou komen, had het Nepalese Rode Kruis al hulpmiddelen voorzien voor 100.000 mensen, die na de ramp snel ingezet konden worden.

Ook Vlaanderen springt in de bres

Bovendien schoot de internationale gemeenschap snel ter hulp. Zo’n 300 afgevaardigden van Rode Kruisverenigingen overal ter wereld gingen helpen in Nepal, als deel van een “Emergency Response Unit” (ERU). Het IFRC lanceerde ook een oproep naar alle nationale Rode Kruisverenigingen om 85 miljoen Zwitserse frank te verzamelen (ca. 81 miljoen euro).

Rode Kruis-Vlaanderen heeft in totaal zo’n 1 miljoen euro aan giften ontvangen voor Nepal.  Een deel van dat bedrag maakten we meteen vrij voor noodhulp, zoals “shelter kits” met plastic zeilen, nagels, touw, draad, een hamer enz. Rode Kruisvrijwilligers leren de mensen ook aan hoe ze dit materiaal best kunnen gebruiken.

De rest van het geld zetten we nu in tijdens de “recovery” fase. Het Nepalese Rode Kruis bepaalt in overleg met de overheid en de andere hulporganisaties wat de hoogste prioriteit moet krijgen. Momenteel is dat vooral het vervoer van hulpgoederen naar de meest afgelegen gebieden. Door het regenseizoen, dat duurt van mei tot eind augustus, kunnen die gebieden afgesloten raken van de buitenwereld.

De moessons zorgen ervoor dat bergflanken onstabiel worden. Dat veroorzaakt aardverschuivingen die omliggende dorpen bedreigen en wegen versperren. Ook het herstel van waterleidingen van bron naar verdeelpunt wordt zo goed als onmogelijk. In afwachting van betere weersomstandigheden werken Rode Kruisarchitecten aan ontwerpen voor de reconstructie en wederopbouw van woningen die, dank zij goedkope maar duurzame technieken, een belangrijke verbetering zullen zijn van de woonsituatie van de meest kwetsbare getroffenen. 

Werk van lange adem

Het Rode Kruis zet ook sterk in op lange termijnhulp, door de Nepalese bevolking materiaal en opleidingen te geven waarmee ze zelf de heropbouw kunnen verderzetten.

Omdat sommige elementaire hulpgoederen ook ter plaatse op de lokale markt beschikbaar zijn, worden aan de begunstigden ook waardebonnen uitgereikt, waarmee ze zelf hun hulppakket kunnen samenstellen volgens hun eigen specifieke noden. Dit herbevestigt de mensen in hun eigenwaarde, zodat ze makkelijker uit hun slachtofferrol kunnen stappen, wat een positief effect heeft op de weerbaarheid en het terug in handen nemen van hun eigen lot.
Uiteraard heeft de verdeling van cash geld of waardebonnen ook als bijkomende belangrijke voordelen, dat de lokale economie ondersteund wordt en dat transportproblemen vermeden worden.

Op 25 april duurde het slechts enkele minuten om een land in puin te leggen. De heropbouw zal nog lang duren en kan nog altijd steun gebruiken. Giften voor Nepal zijn nog steeds welkom.