Eerste hulp bij wintersportongeluk
Vertrek je binnenkort op ski- of snowboardvakantie? Dat wordt in de eerste plaats genieten en ontspannen, maar wat als het op of naast de piste toch fout loopt? Weet jij wat te doen bij een breuk, kneuzing of een iets te hevig après-skimoment?
Breuken
Of je nu een beginner bent op de latten of een geoefende skiër/snowboarder, de kans bestaat altijd dat je ongelukkig ten val komt en iets breekt. Het verschil tussen een breuk en een verstuiking is niet altijd makkelijk te maken. Gelukkig zijn de eerstehulpprocedures grotendeels hetzelfde. Als je twijfelt, handel je best alsof het een breuk is.
Kneuzingen
Ben je iets te hevig uit de bol gegaan tijdens de après-ski of schoof je uit op een ijsplek? Door een val, een stoot of een beklemming kunnen deze weefsels beschadigd raken. Bij een kneuzing beperkt de schade zich vooral tot gescheurde onderhuidse bloedvaatjes, maar ook de zenuwen kunnen beschadigd zijn. De inwendige bloeding is zichtbaar als een blauwe verkleuring van de huid.
Bij een ernstige kneuzing kan je zelf moelijk een onderscheid maken met andere letsels, zoals een verstuiking of een breuk. Bij twijfel ga je daarom best uit van de ergste situatie.
Onderkoeling
Ben je een echte diehard en ga je zelfs bij de koudste temperaturen de piste op? Zorg er dan voor dat je niet onderkoeld raakt. Ohja, ook je alcoholverbruik tijdens de après-ski kan voor onderkoeling zorgen. Alcohol verwijdt mogelijk de bloedvaatjes in de huid, waardoor je meer warmte verliest.
Zonneslag
Ja, ook tijdens de winter kan je last krijgen van een zonneslag wanneer de zon een hele dag fel op je hoofd of gezicht brandt. Zorg dus ook tijdens de wintersport voor voldoende bescherming!