Voor kijkers
Een spannende voetbalwedstrijd is letterlijk slecht voor het hart. De stress die zo’n match bij supporters veroorzaakt, jaagt de bloeddruk immers omhoog en kan tot een hartstilstand of tot hartritmestoornissen leiden. We kunnen zelfs stellen dat het risico op een hartaanval verdubbelt tijdens een spannende wereldbekerwedstrijd. Het risico is zelfs nog hoger tijdens strafschoppen. Ook de warmte speelt een rol. Je kan gedehydrateerd geraken, en dat verhoogt de kans op hartproblemen.
Eerste hulp bij hartaanval
Een hartaanval wordt veroorzaakt door een tekort aan zuurstofaanvoer, een verhoogd zuurstofverbruik of een combinatie van deze beide oorzaken. Dat kan het gevolg zijn van een vernauwing of verstopping van de kransslagaders. Dit zijn de slagaders die het hart van bloed voorzien. Door de vernauwing of verstopping is er onvoldoende doorbloeding van de hartspier. Dat gaat gepaard met specifieke symptomen:
- drukkende pijn en beklemmend gevoel in de borststreek;
- uitstraling van pijn naar de armen, schouders, tanden, kaken of maagstreek;
- kortademigheid;
- bleke of grauwe huidskleur;
- blauwverkleuring van lippen en vingernagels;
- zweten;
- angstig zijn;
- misselijkheid.
Merk je deze symptomen op?
- Alarmeer dan onmiddellijk de hulpdiensten via 112!
- Laat het slachtoffer rusten.
- Help hem een comfortabele houding aan te nemen.
- Vraag of hij deze pijn al eerder ervaren heeft en of hij er geneesmiddelen voor neemt. Laat hem zijn medicatie innemen als hij dat wil.
Eerste hulp bij hartritmestoornissen
Mogelijk krijgt iemand tijdens de match last van hartkloppingen. Hij kan het gevoel hebben dat zijn hart ‘een slag overslaat’. De hartkloppingen kunnen gepaard gaan met een drukkend gevoel op de borst, kortademigheid of flauwte. Het slachtoffer kan een duidelijk trage of snelle hartslag hebben. Mogelijk voel hij zich duizelig of vermoeid. Het is mogelijk dat hij het bewustzijn verliest.
- Alarmeer onmiddellijk de hulpdiensten via 112!
- Laat het slachtoffer rusten.
- Help hem een comfortabele houding aan te nemen.
Het is moeilijk een onderscheid te maken tussen hartritmestoornissen en een hartaanval. Voor de eerstehulpverlening is het onderscheid ook niet relevant.
Eerste hulp bij hyperventilatie
Begint iemand door de spanning steeds dieper en sneller te ademen? Voelt hij zich angstig en onrustig? Misschien is hij aan het hyperventileren. Je herkent een hyperventilatie door:
- snelle en diepe ademhaling;
- snelle polsslag, hartkloppingen en benauwd of draaierig gevoel;
- gevoel van kortademigheid;
- angst en onrust;
- duizeligheid;
- misselijkheid;
- tintelingen in vingers en om de mond;
- beven en zweten;
- hoofdpijn;
- verkrampende vingers en tenen.
Merk je deze symptomen op?
- Breng het slachtoffer naar een rustige plek en houd omstaanders op een afstand.
- Stel het slachtoffer gerust. Vraag hem om geleidelijk langzaam en rustig in en uit te ademen. Geef zelf het voorbeeld.
- Vraag hem om zijn handen tot een schelp te vouwen en hierin in en uit te ademen.
- Is hij al rustiger geworden en ben je zeker dat de hyperventilatie een psychische oorsprong heeft? Laat hem dan in een zakje ademen.
- Blijf bij hem tot de aanval voorbij is en hij terug normaal ademt.
Eerste hulp bij oorpijn
Jij hebt je schor geroepen, en jouw compagnon heeft oorpijn? Of werd er een confettikanon gelanceerd net naast jouw oren? Dat kan vervelend zijn. Mogelijk heeft het slachtoffer oorsuizingen of een verminderd gehoor. Hij kan evenwichtsstoornissen ervaren. E komt soms etterige afscheiding uit de gehoorgang.
Merk je deze symptomen op?
- Vraag het slachtoffer om niet in de oren te wrijven.
- Laat hem iets warms tegen het oor houden, zoals een warmwaterkruik, een verwarmingszakje met gel of een kersenpitkussen. Dit kan de pijn verzachten.
- Laat hem een eenvoudige pijnstiller nemen.
- Doe geen druppels in de gehoorgang zonder medisch advies.