Rode Kruis heeft je hulp nu nodig
Hoe kan je helpen
Volg een opleidingIedere herfst- en winterperiode hoor je het opnieuw: mensen die het slachtoffer worden van een CO-vergiftiging, vaak met fatale gevolgen. Maar wat is nu precies zo'n CO-vergiftiging? Hoe moet je reageren wanneer je iemand aantreft met een CO-vergiftiging? En wat kan je doen om het te voorkomen?
Koolstofmonoxide (CO) is een gas dat vrijkomt bij een onvolledige verbranding. Dit kan voorkomen bij alle brandbare materialen (bijvoorbeeld steenkool, gas, stookolie of hout). CO kan vrijkomen bij het gebruik van verwarmingstoestellen in slecht verluchte ruimtes, maar ook bij brand, bij industriële rookgassen, sigarettenrook of de uitlaatgassen van een auto. Het is een kleurloos, reukloos en smaakloos gas. Je kan het dus niet waarnemen zonder meettoestel.
In normale omstandigheden binden de rode bloedcellen zich in de longen met zuurstof. Op die manier wordt zuurstof vervoerd naar alle delen van het lichaam. Ingeademde CO bindt veel sterker aan de rode bloedcellen dan zuurstof en blijft er bovendien aan gebonden. Dat maakt dat de rode bloedcellen na een tijdje verzadigd raken met CO en daardoor onvoldoende zuurstof kunnen vervoeren. Het slachtoffer krijgt een zuurstoftekort.
De ernst van een CO-vergiftiging en de evolutie van de symptomen zijn afhankelijk van de hoeveelheid CO die in het lokaal aanwezig is, de duur dat het slachtoffer in het lokaal was en het aantal rode bloedcellen dat met CO verzadigd is. Kinderen zijn gevoeliger voor een CO-vergiftiging dan volwassenen. Bij een zwangere vrouw kan CO een handicap of de dood van het ongeboren kind veroorzaken.