Zuidoost-Azië gebukt onder zware overstromingen

Zuidoost-Azië lijdt onder de gevolgen van de zware overstromingen die het gebied sinds begin juli teisteren. Vooral Bangladesh en Nepal worden hard getroffen. Beide landen kunnen voor provisie en medische bijstand op de hulp van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halvemaanverenigingen (IFRC) rekenen. De IFRC volgt ook de situaties in India, Pakistan en Myanmar nauw op de voet.

Nood aan humanitaire hulp in Bangladesh

Het is vooral de hevige moesson die in Bangladesh voor problemen zorgt. De laaggelegen gebieden raken er door deze regenbuien volledig overstroomd. Momenteel zijn er al 15 regio’s getroffen. De overstromingen hebben immense gevolgen voor de lokale bewoners. Meer dan 10.000 gezinnen hebben nood aan humanitaire hulp. Dit vergt een budget tussen de 363.303 en 454.128 euro. Het Belgische Rode Kruis draagt hier 136.239 euro aan bij. De kampen in Cox’s Bazar krijgen het bijzonder hard te verduren. Reeds 3.230 mensen moesten geëvacueerd worden, 16 mensen raakten gewond en 2 kwamen om het leven.

78 doden in Nepal

Ook Nepal gaat gebukt onder de zware regen. De overstromingen en landverschuivingen eisten er al 78 levens. 22 mensen raakten vermist en bijna 9.000 gezinnen moesten hun woonplaats ontvluchten. Naast 374 vrijwilligers voorziet het Nepalese Rode Kruis ook 6 National Disaster Response Teams (NDRT). Zij staan in voor dringende humanitaire hulp. Voedsel, drinkbaar water en tijdelijk onderdak voorzien, zijn nu hun prioriteit.