World Toilet Day: sanitair helpt levens redden

Geen enkele uitvinding kon al meer levens redden dan het toilet. Toch moeten nog steeds 2,4 miljard mensen - bijna 1 op 3 - het zonder stellen. Op deze World Toilet Day van de Verenigde Naties vragen wij extra aandacht voor deze problematiek want dagelijks sterven zo'n 1.000 jonge kinderen aan diarree. Een gevolg van het niet beschikken over de juiste sanitaire voorzieningen. Met proper drinkwater, toegang tot toiletten en zeep kunnen deze levens gered worden!

Toiletten zijn belangrijker dan je denkt

  • Dagelijks sterven nog te veel kinderen aan de gevolgen van diarree. Gevolgen die in de hand gewerkt worden door een slechte hygiëne en gebrek aan toiletten.

  • Nog teveel meisjes gaan niet naar school door een gebrek aan propere en betrouwbare toiletten en missen hierdoor hun broodnodige opleiding.

  • 15% van de wereldbevolking gaat in openlucht naar het toilet. We lopen 150 jaar achter op de doelstelling om dit aantal te halveren.

  • Iedere dollar gespendeerd aan een betere watervoorziening en sanitair zorgt voor minder kosten (4,3 dollar) in de gezondheidszorg.

Hoe helpt Rode Kruis-Vlaanderen?

Rode Kruis-Vlaanderen bouwt, met de steun van de Federale en Vlaamse overheid, water-, sanitatie- en hygiëneprogramma's uit in Burundi, Oeganda, Nepal en Malawi. We zetten ons in om verbeteringen aan te brengen op deze drie punten.

In Malawi bijvoorbeeld is veilig water een groot probleem. Zo heeft ongeveer 40% van de mensen in het district Kasungu geen toegang tot watervoorzieningen waardoor diarree heel vaak voorkomt. We werken er nauw samen met de lokale gemeenschap om de toegang tot drinkbaar water en sanitaire installaties zoals toiletten te verbeteren. Ook het informeren over de gezondheidsrisico's van slechte hygiëne hoort daarbij.

Lieve volgt deze projecten op en gaat geregeld ter plekke poolshoogte nemen. Afgelopen augustus trok ze naar Malawi omdat het waterproject er na drie jaar afgerond werd. Haar verhaal kan je hier lezen.

Meer info over World Toilet Day