Wist je dat 60% van de bevolking het zonder veilig en proper sanitair moet stellen?

Geen enkele uitvinding kon al meer levens redden dan het toilet. Toch moeten nog steeds 4,5 miljard mensen het zonder eigen OF veilig en proper sanitair stellen. Op 19 november - Wereld Toiletdag van de Verenigde Naties - vragen ook wij opnieuw extra aandacht voor deze problematiek.

Enkele cijfers

  • Ongeveer 60% van de wereldbevolking - zo'n 4,5 miljard mensen - heeft geen eigen toilet of beschikt niet over een toilet dat voldoende veilig of proper is;
  • 869 miljoen mensen gaan nog steeds in openlucht naar toilet; 
  • 1,8 miljard mensen maakt gebruik van een onveilige bron van drinkwater;

Het gebrek aan goed sanitair en slechte hygiëne maakt heel wat mensen ziek en zorgt hierdoor in veel landen voor verminderde productiviteit. Nochtans kunnen met proper drinkwater, toegang tot toiletten én zeep levens gered worden!

'Nudging' helpt helpen

Wij bouwen, met de steun van de Federale en Vlaamse overheid, water-, sanitatie- en hygiëneprogramma's uit in Burundi, Nepal, Tanzania, Mozambique en Malawi. We zetten ons in om verbeteringen aan te brengen op verschillende punten.

In Malawi bijvoorbeeld is veilig water een groot probleem. Zo heeft ongeveer 40% van de mensen in het district Kasungu geen toegang tot watervoorzieningen waardoor diarree heel vaak voorkomt. We werken er nauw samen met de lokale gemeenschap om de toegang tot drinkbaar water en sanitaire installaties zoals toiletten te verbeteren. Ook het informeren over de gezondheidsrisico's van slechte hygiëne hoort daarbij.

In 2017 werd bijvoorbeeld nog een sanitair blok gebouwd bestaande uit 5 toiletten en een urinoir. Het bouwen van een toilet is essentieel om de verspreiding van gevaarlijke virussen - die cholera en ebola veroorzaken - tegen te gaan. De "nudging", de kleurrijke wegjes en bijhorende voeten en handen op het waterbassin, zorgen ervoor dat kinderen vaker hun handen wassen na een toiletbezoek.  Een erg kosteneffectieve manier om diarree te vermijden! Het bouwen van sanitair met sensibilisering rond handen wassen, is dan ook de meest effectieve maatregel in cholera- of ebolapreventie.

Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek van ons Centrum voor Evidence-Based Practice toont aan dat community-based programma’s of programma’s die gebruik maken van social marketing het toiletgebruik in ontwikkelingslanden kan verbeteren. Deze effecten waren zichtbaar ook op langere termijn, tot 12 maanden na de implementatie van het programma. Je leest hier meer info over de studie.