Wereldeerstehulpdag: al 80.000 downloads voor app eerste hulp

Sinds de lancering op 1 april 2019 werd onze gratis app eerste hulp al bijna 80.000 keer gedownload. En dat aantal downloads was in totaal al goed voor meer dan 2,5 miljoen actieve sessies. Met andere woorden: de app wordt niet enkel gedownload, maar ook gebruikt. 

De app eerste hulp - die je vindt met de zoekterm ‘Eerste hulp-Rode Kruis’ - bevat handige (video-)lessen waarin de basisvaardigheden van eerste hulp worden aangeleerd. Maar beter nog: de app zegt je ook wat je moet doen in geval van nood. Zowel bij levensbedreigende situaties als minder ernstige toestanden loodst de app je door een duidelijk omschreven stappenplan. Zo willen we meer mensen zelfredzaam maken én de Vlaming (letterlijk en figuurlijk) voorzien van een helpende hand.

Zelfvertrouwen in de sacoche

Naar aanleiding van Wereldeerstehulpdag op zaterdag 14 september 2019 lieten we een bevraging uitvoeren naar hulpbereidheid bij de Vlaming. Daaruit blijkt dat mensen vooral meer zelfvertrouwen hebben als er een hulpmiddel in de buurt is om eerste hulp toe te dienen aan een persoon in nood. Ook de app eerste hulp is zo’n vertrouwensbooster. De belangrijkste redenen om niet te helpen zijn immers onwetendheid en de angst om iets verkeerds te doen. Gelukkig is dat net iets waar de app bij helpt: dankzij heldere instructies slaagt iedereen erin om  toch eerste hulp toe te dienen. Vergeet niet: eerste hulp bieden hoeft niet altijd spectaculair te zijn! En ook voor die eenvoudige eerstehulpbehandelingen – zoals een snijwonde verzorgen – kan je terecht in de app.

Durf helpen

Natuurlijk zijn we blij met het hoge aantal downloads van de app! De missie van onze organisatie blijft om zoveel mogelijk mensen zelfredzaam te maken. Hoe meer mensen de app downloaden en gebruiken, hoe groter de kennis van eerste hulp wordt. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Toch benadrukken we dat niet alleen kennis van eerste hulp maar ook een grote hulpbereidheid belangrijk is om levens te redden. Iéts doen is altijd beter dan niets doen. En helpen helpt, want verder leven met het idee dat je iemand niét geholpen hebt, kan ook heel hard zijn. De app kan je helpen om de juiste actie te ondernemen.

Onbekend is …

Uit diezelfde bevraging blijkt namelijk dat we eerder bereid zijn iemand te helpen die we kennen dan iemand onbekend. 73% van de 551 respondenten gaf aan een vriend, familielid of kennis zeker te zullen helpen, terwijl maar 30% een onbekende zou helpen. Ook hier speelt onzekerheid een grote rol. De handige lessen op de app – van afgebroken tand tot zonnebrand – vangen dat onzekere gevoel op. Mensen die ooit al een eerstehulpopleiding volgden frissen met de app hun kennis in no time weer op.

Een virtuele lesgever eerste hulp óf een raadgever in noodsituaties was nog nooit zo gemakkelijk in huis te halen.