Wereld Toiletdag - 2,4 miljard mensen moeten het zonder (veilig en proper) sanitair stellen

Geen enkele uitvinding kon al meer levens redden dan het toilet. Toch moeten nog steeds 2,4 miljard mensen - bijna 1 op 3 - het zonder veilig en proper sanitair stellen. Op 19 november - Wereld Toiletdag van de Verenigde Naties - vragen ook wij extra aandacht voor deze problematiek.

Enkele cijfers

  • 2,4 miljoen mensen leven zonder veilig en proper sanitair
  • 1 op 10 mensen is verplicht om in openlucht naar het toilet te gaan
  • Jaarlijks sterven 315.000 kinderen aan de gevolgen van diarree, veroorzaakt door slecht sanitair en onveilig water
  • Het gebrek aan goed sanitair en slechte hygiëne maakt heel wat mensen ziek en zorgt hierdoor in veel landen voor verminderde productiviteit 

Nochtans kunnen met proper drinkwater, toegang tot toiletten én zeep levens gered worden!

Hoe helpt Rode Kruis-Vlaanderen?

Rode Kruis-Vlaanderen bouwt, met de steun van de Federale en Vlaamse overheid, water-, sanitatie- en hygiëneprogramma's uit in Burundi, Oeganda, Nepal en Malawi. We zetten ons in om verbeteringen aan te brengen op verschillende punten.

In Malawi bijvoorbeeld is veilig water een groot probleem. Zo heeft ongeveer 40% van de mensen in het district Kasungu geen toegang tot watervoorzieningen waardoor diarree heel vaak voorkomt. We werken er nauw samen met de lokale gemeenschap om de toegang tot drinkbaar water en sanitaire installaties zoals toiletten te verbeteren. Ook het informeren over de gezondheidsrisico's van slechte hygiëne hoort daarbij.