Wereld Rampen Rapport: miljoenen mensen krijgen géén hulp

Miljoenen mensen in nood krijgen niet de hulp die ze (vaak dringend) nodig hebben. Dat verklaart de Internationale Federatie (IFRC) vandaag in haar jaarlijkse World Disasters Report.

Het rapport is ontnuchterend voor iedereen die in de humanitaire sector werkt. Zelfs wanneer alle humanitaire appeals volledig gefinancierd worden, blijft het mogelijk dat miljoenen mensen geen of niet voldoende hulp krijgen. Dit rapport moet de volledige internationale humanitaire sector wakker schudden: we moeten actief op zoek gaan naar iedereen die ten einde raad is en verborgen in de schaduw leeft.

Noodhulp wordt afgeremd

  • Vaak wordt er geen geboorteaangifte gedaan waardoor deze mensen niet opduiken in bevolkingsstatistieken die gebruikt worden om te analyseren waar precies hulp nodig is na een ramp;
  • Overheden nemen de door hun gediscrimineerde minderheden niet op in hun tellingen of negeren dat deze groep mensen hulp nodig heeft;
  • Heel wat regio's zijn bovendien vaak zo goed als onbereikbaar;
  • Hulpverleners blijven het moeilijk hebben om culturele of sociale barrières te overbruggen;
  • Onvoldoende financiering verplicht hulporganisaties vaak om zeer moeilijke keuzes te maken.

Het Wereld Rampen Rapport geeft dan ook aan dat er een grote nood is aan betere data én roept alle overheden en organisaties op om prioriteiten te stellen en meer ondersteuning te bieden aan slachtoffers die het moeilijkst te bereiken zijn.

Intussen stijgt de nood wereldwijd bijna omgekeerd evenredig met de financiële middelen die vrijgemaakt worden. In '17 kon zo amper 56% vrijgemaakt worden van de fondsen waar de Verenigde Naties om vroegen. Meer geld voor én meer vertrouwen in lokale en nationale humanitaire hulporganisaties is nodig! Van de internationale humanitaire hulp ging vorig jaar slechts 2,9% naar de plaatselijke organisaties, hoewel zij de getroffen regio beter kennen en dus efficiënter hulp kunnen bieden.

Wanneer we de meest kwetsbare en tot nu toe onbereikbare mensen in nood willen identificeren, bereiken, begrijpen en helpen, moet de humanitaire sector investeren in lokale en nationale actoren. Onze lokale Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen kunnen hier een unieke rol spelen. Onze vrijwilligers zijn al aanwezig in rampgebieden, ze spreken de lokale taal, begrijpen lokale gebruiken en zijn vaak het best geplaatst om de meest kwetsbare en geïsoleerde mensen op te sporen op een snelle, kostenefficiënte en cultureel aanvaardbare manier. Zij zijn onze beste hoop!

Facts & Figures

  • Afgelopen 10 jaar werden 3.751 natuurrampen geregistreerd. Dat is er meer dan 1 per dag.
  • 84,2 van deze rampen werd veroorzaakt door het weer.
  • Volgens de V.N. hebben maar liefst 134.000.000 mensen hulp nodig hebben dit jaar .