Week van het Hartritme

Tijdens de Week van het Hartritme van 29 mei tot 2 juni staan we net zoals de initiatiefnemer Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA) stil bij hartstilstand en willen we iedereen bewust maken van de symptomen en de gevaren. 

Hartstilstand herkennen

Bij een hartstilstand is het van groot belang om snel te handelen. Het onmiddellijk starten van de reanimatie kan de overlevingskansen verdubbelen of zelfs verviervoudigen. Defibrilleren, binnen de 3 tot 5 minuten nadat de hartstilstand zich voordeed, kan de overlevingskansen van het slachtoffer verhogen met 50 tot 70%. 

Als je de symptomen van een hartprobleem tijdig herkent (bijvoorbeeld een slachtoffer met pijn op de borst) kan je mogelijk, nog voor zicht een eventuele hartstilstand heeft voorgedaan, de hulpdiensten verwittigen. Soms is een hartstilstand moeilijk te herkennen. Toch is het van immens belang om de hartstilstand snel te herkennen om zo de overlevingskansen te activeren. Het voelen van de hartslag aan de pols- of aan de halsslagader is geen nauwkeurige en geschikte methode om hartstilstand na te gaan. Je vermoedt dat het gaat om hartstilstand (en start bijgevolg reanimatie) als het slachtoffer niet reageert en niet normaal ademt. 

In de eerste minuten na een hartstilstand is het mogelijk dat het slachtoffer amper ademt of onregelmatig, zeldzaam of langzaam ademt, of luidruchtig naar adem snakt. Het lijkt dan alsof het slachtoffer nog probeert te ademen. Hij maakt (soms luidruchtige) adembewegingen, maar er is geen luchtstroom voelbaar aan de neus en de mond. Dit 'gaspen' is een teken van hartstilstand en doet zich voor bij ongeveer 40% van de slachtoffers van een hartstilstand in de eerste minuten erna. De reanimatie moet in dit geval onmiddellijk gestart worden, maar ook de hulpdiensten dienen meteen gealarmeerd te worden. Op die manier stijgen de overlevingskansen van het slachtoffer. Het is daarnaast ook mogelijk dat het slachtoffer onwillekeurige bewegingen maakt met de armen en de benen.

Reanimeren? Het is niet moeilijk!

 

Zelf leren reanimeren? Volg een opleiding!

 

Meer info over Week van het Hartritme