We zoeken dringend goede voornemens-waarmakers!

We zijn dringend op zoek naar mensen die hun goede voornemens – ‘regelmatig bloed geven’ zit daar ongetwijfeld tussen ;-) – al vanaf het prille begin van het nieuwe jaar willen waarmaken. Het is vooral de bloedvoorraad van negatieve bloedgroepen die het op dit moment erg moeilijk heeft. Daarom roepen we onze donoren op om liefst vandaag nog bloed te komen geven. 

De eindejaarsperiode en de start van het nieuwe jaar zijn momenten waarop we het traditiegetrouw moeilijk heeft met het op peil houden van de bloedvoorraad. De redenen liggen voor de hand: tijdens de eerste week van de kerstvakantie waren mensen volop bezig met het zoeken naar die laatste cadeautjes voor onder de kerstboom en het voorbereiden van de feestmenu’s. De tweede week van de vakantie staat voor velen in het teken van gezellige uitstapjes en leuke familiemomenten. Neem daarbij nog eens het verlengde weekend van nieuwjaarsdag én het stormweer van de afgelopen dagen: genoeg ingrediënten dus die samen zorgen voor een veel te lage bloedvoorraad.

Levensnoodzakelijke bloedplaatjes

De daling van de opkomsten van bloeddonoren heeft ook effect op de voorraad bloedplaatjes. Deze kan je niet alleen apart doneren in onze donorcentra, ze worden ook uit de ‘gewone’ bloedgiften van onze donoren gehaald. Bloedplaatjes zijn kostbaar en kunnen maar 5 dagen bewaard worden. Vandaar de nood aan een constante instroom van ‘vers bloed’.

Bloedplaatjes zorgen er onder andere voor dat bloed stolt als dat nodig is. Bij patiënten met leukemie of kanker kan het bloedplaatjesniveau zo laag zakken door de chemotherapie die ze krijgen, dat er spontane bloedingen kunnen optreden. Bloedplaatjes toedienen is dan levensnoodzakelijk. Ook bij massaal bloedverlies worden bloedplaatjes toegediend.

Warme oproep: het mooiste geschenk, dat ben jij

Geniet je nog van enkele dagen kerstvakantie? Trotseer dan even het gure winterweer en kom langs in een van onze donorcentra. Vindt er een bloedinzameling plaats in jouw buurt? Trek je regenjas aan en mis zeker jouw afspraak op de mobiele collecte niet!

Doe net zoals Christiano Ronaldo die op het einde van 2017 zelf het goede voorbeeld gaf én zijn 118 miljoen volgers op Instagram opriep om te doneren. Niks beter om het nieuwe jaar ook als held te starten, toch?  :-)

Check hier waar en wanneer je bloed(plaatjes) kan geven.

Zo word jij meteen hét mooiste geschenk!