Voetbal, niet zomaar een spelletje voor duizenden Afghanen

Een conflict dat al jaren woedt, geweld en ontberingen maken het leven in Afghanistan zo goed als ondraaglijk. Landmijnen, verspreidt over het hele land, beroofden duizenden Afghanen van een normaal leven. Niet behandelde kinderziekten zoals polio zorgen ervoor dat ontelbare kinderen moeten leren leven met fysieke beperkingen.

Dankzij het Physical Rehabilitation Programme (PRP) van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) krijgen heel wat volwassenen en kinderen de kans om opnieuw vrij te bewegen én het spelletje te spelen waar ze zo van houden: voetbal.

Levens veranderen dankzij voetbal

Ramish Nikzai is 21 jaar en werkt in een ICRC rehabilitatiecentrum als assistent-trainer.

Ik was negen jaar en speelde buiten met een aantal vrienden toen ik op een mijn stapte. Mijn hele leven veranderde in amper een seconde tijd. Die eerste dagen in het rehabilitatiecentrum voelde ik mij depressief. Ik dacht dat ik nooit meer een normaal leven zou kunnen leiden, maar toen ik opnieuw voetbal kon gaan spelen, bloeide ik open. Ik werd terug gelukkig, ik zag in dat ik wel nog mogelijkheden had in het leven. Ondertussen ben ik ervan overtuigd dat ook voor mij een gelukkige toekomst weggelegd is.

Het rehabilitatiecentrum in Kabul brengt mensen in een gelijkaardige situatie met elkaar in contact, leert ze omgaan met de dagelijkse beperkingen waar ze tegenaan lopen én zorgt voor meer zelfvertrouwen bij deze slachtoffers.

  • In 2014 kregen 95.000 mensen een kunstbeen dankzij het ICRC.
  • 320.000 mensen deden beroep op Physical Rehabilitation Programme.
  • In 2015 werden 6.900 nieuwe patiënten geregistreerd.

Meer info: www.icrc.org