VN-Veiligheidsraad: "Bescherm ziekenhuizen en hulpverleners tijdens conflicten."

De leden van de VN-veiligheidsraad hebben unaniem een resolutie aangenomen die alle partijen in gewapende conflicten opdraagt om ziekenhuizen, medische faciliteiten en hulpverleners te beschermen. Het Internationale Rode Kruiscomité en Artsen Zonder Grenzen lanceerden daarvoor een gezamenlijke oproep.

Volgens VN-chef Ban Ki-Moon zijn alleen in Syrië al 730 artsen en verpleegkundigen om het leven gekomen bij aanvallen op ziekenhuizen en hulpposten sinds het uitbreken van het conflict, nu iets meer dan 5 jaar geleden. Door deze resolutie unaniem goed te keuren benadrukt de VN-veiligheidsraad dat opzettelijke aanvallen op medische faciliteiten oorlogsmisdaden zijn. Afgelopen week nog werden maar liefst zes ziekenhuizen aangevallen in Aleppo, Syrië.

"Menselijkheid in oorlog is wat we eisen," zei Peter Maurer, voorzitter van het ICRC tijdens de VN-veiligheidsraad. Samen met zijn collega Joanne Liu van Artsen zonder Grenzen roept hij de verschillende partijen op om te laten zien dat de resolutie geen holle woorden bevat.

Internationaal humanitair recht

De regels van het internationaal humanitair recht, van toepassing in gewapende conflicten, zijn duidelijk: medisch personeel en faciliteiten moeten beschermd worden. Het verhinderen van medische hulpverlening is vandaag hét grootste humanitaire probleem– in termen van het aantal getroffen mensen – omdat het een sneeuwbaleffect heeft. Vaak zijn de onrechtstreekse gevolgen nog groter dan de rechtstreekse, waardoor één incident van beperktere omvang gevolgen kan hebben voor honderden of duizenden mensen.