Vlaamse ambtenaren overhandigen cheque van 39.533 euro voor hulp aan vluchtelingen

Vlaamse topambtenaren Frank Geets en Dirk Vanderpoorten hebben zonet in naam van alle medewerkers van de Vlaamse overheid een cheque van 39.533 euro overhandigd aan onze CEO, Philippe Vandekerckhove. Daarmee steunen ze de werking van het Rode Kruis voor de 7,6 miljoen vluchtelingen in Syrië.

“Midden september, toen de vluchtelingenstroom naar ons land steeds groter werd, vonden we dat we als Vlaamse ambtenaren niet aan de kant konden blijven staan”, zegt Martin Ruebens, voorzitter van het voorzitterscollege (het overkoepelende managementorgaan van de Vlaamse overheid). “Drie maanden later hebben 22 topambtenaren zichzelf geveild en hebben honderden ambtenaren uit meer dan 30 agentschappen en departementen van de Vlaamse overheid meer dan 50 acties opgezet om geld in te zamelen voor de vluchtelingen in Syrië zelf. Voor, tussen en na hun werkuren.”

Nooit eerder heeft de Vlaamse administratie in zo’n groot project samengewerkt, over de grenzen van entiteiten. Om er maar enkele te noemen: VDAB, Kind en Gezin, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), Departement Werk en Sociale Economie, Onderwijs, VMM, Ovam, Departement Internationaal Vlaanderen, Vlaams Energieagentschap (VEA), Instituut voor Landbouw en Visserij, Ruimte Vlaanderen en Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE).

Meer dan 50 acties

Op enkele weken tijd hebben honderden ambtenaren samen meer dan 50 acties opgezet om geld in te zamelen bij hun collega’s. Er zijn massa’s taarten gebakken, er is gequizd, geijsbeerd, er zijn tombola’s opgezet, relatiegeschenken en boeken verkocht, gekookt en gegeten en heel veel gesport en gesponsord voor de vluchtelingen in Syrië.

Ook de top hield het niet bij een managementbeslissing om te laten storten voor het goed doel. Ze wilden het goede voorbeeld geven door zichzelf te veilen voor Syrië. Katrien Verhegge (Kind en Gezin) heeft collega’s uitgedaagd in een volleybaltornooi (en gewonnen), Philippe D’Hondt (VMM) daagde zijn management en personeel uit voor een ijsbeerduik, Fons Leroy (VDAB) zal met collega’s langs het parcours van De Ronde fietsen, Roger Kesteloot (De Lijn) kookt met de formule van Komen eten voor de 4 meest biedende collega’s een groentelunch in eigen keuken en Marleen Evenepoel (Agentschap Natuur en Bos) neemt dit weekend 10 collega’s mee op reeënsafari in het Meerdaelwoud.

Vlaamse ambtenaren voor Syrië

40.000 Vlaamse ambtenaren deden dit niet voor de slachtoffers van het conflict in Syrië die hier al geholpen worden, maar voor de 7,6 miljoen vluchtelingen die in Syrië zelf achterblijven en die daar door het ons geholpen worden. Dankzij deze steun kunnen wij de Syrische Rode Halve Maan helpen helpen met voedselhulp, essentiële hulpgoederen, medisch materiaal en logistieke capaciteitsopbouw.