Victor bewijst het: op leren reanimeren staat geen leeftijd!

Het is woensdagnamiddag wanneer we samen met 15 anderen een opleiding ‘Reanimeren & defibrilleren’ volgen bij Rode Kruis-Hove-Lint. Eén van de deelnemers is de 73-jarige Victor.

“Ik ben actief in verschillende verenigingen en ga geregeld op stap of zelfs op reis met een grote groep senioren. Omdat er altijd iets kan gebeuren – zeker als je rekening houdt met de leeftijd van deze mensen – vind ik het mijn plicht om te weten wat te doen moest er iets gebeuren.”

Waarom koos je voor de opleiding ‘Reanimeren & defibrilleren’?
“Ik volgde eerder al een eerstehulpopleiding dus leek het mij nu tijd om een stapje verder te gaan en ook het reanimeren onder de knie te krijgen. Hout vasthouden, maar tot nu toe ben ik nog nooit in de situatie beland dat ik iemand moest helpen, maar niet wist hoe.”

Voldeed de opleiding aan je verwachtingen?
“De drie uur zijn eigenlijk voorbij gevlogen. We kregen eerst theorie te zien over ademhalingsstilstand en het belang van reanimeren en defibrilleren. Het is toch echt ongelooflijk dat je overlevingskansen met 60 à 70% stijgen als je binnen de drie minuten geholpen wordt? Nadien was er vooral veel tijd om de theorie in praktijk om te zetten en kon er geoefend worden op reanimatiepoppen. Heel goed maar wel intensief!”

Wat bedoel je precies?
“Je moet aan behoorlijk wat dingen denken wanneer je de reanimatie start. Kijken of het slachtoffer nog ademt, het aantal borstcompressies en beademingen tellen, iemand de opdracht geven om de hulpdiensten te bellen en een AED-toestel te zoek in de omgeving. Het reanimeren op zich is trouwens best vermoeiend als je dit minutenlang na elkaar moet doen. Zeker wanneer daar nog een hoop adrenaline bijkomt.”

Heb je ook geleerd hoe je met het AED-toestel moet werken?
“We konden inderdaad aan de slag met een testtoestel dat je – net zoals een echte AED – stap voor stap vertelt wat je moet doen. Voor veel mensen toch een geruststelling voor wanneer ze in paniek moeten reageren.”   

Zou je de opleiding aanraden aan vrienden of familie?
“Ja, natuurlijk. De cursus van drie uur zorgt ervoor dat je weet wat te doen in afwachting van de komst van gespecialiseerde hulp. Ik denk er trouwens aan om de opleiding die ik net volgde ook eens te organiseren in de lokalen van het Rode Kruis. Want idealiter weten onze 12 bestuursleden allemaal wat ze moeten doen wanneer er iets fout gaat.”

“Ik voel me zelf veel geruster nu ik weet hoe ik moet reageren en helpen. Ik denk zelfs dat ik niet in paniek zou slaan moest er ooit iemand in mijn buurt een hart- of ademhalingsstilstand krijgen.”

 

Zelf een gratis opleiding volgen? Dat kan ook in jouw buurt.