Van Afrika tot Amerika in één dag

Vandaag is het ‘World Humanitarian Day’. Wat? Het Rode Kruis helpt elke dag duizenden mensen, van Afrika tot Amerika. Dit kan alleen maar door de wereldwijde inzet van onze 500.000 medewerkers en meer dan 17.000.000 (!) vrijwilligers. Al die hulp zetten we vandaag eens in de kijker.

Wat al die humanitaire hulp echt betekent ontdek je als je een dagje mee op pad trekt. 

05.00u Pakistan

Een medewerker van de Rode Halve Maan staat klaar om te vertrekken naar het noodhulpkamp dat opgericht werd na de hevige regenval in April in Gilgit-Baltistan. Eerst nog even tanden poetsen.

06.00u Irak

Hussein Abdul Amir is vrijwilliger eerste hulp bij de Iraakse Rode Halve Maan. Hij staat vroeg op om eerste hulp te bieden aan ontheemde families in het Takiya opvangkamp bij Bagdad.

07.00u Liberia

Everlyn S. Morris is vrijwilliger bij het Liberiaanse Rode Kruis in Montserrado. Ze voert hygiënepromotie in lokale dorpjes. Zelf zegt ze hierover: “I feel happy meeting my own people and talking to them on what is good”.

08.00u Somalië

Hajir gaat met de fiets naar het werk. Hij is verantwoordelijke ‘nutritional field officer’ bij het Internationaal Comité ICRC in Baidoa. Hij helpt in een groot grote voedselcentra voor kinderen. Er zijn twee centra in Somalië die zich inzetten voor de ondervoeding in het land.

09.00u Filippijnen

Vrijwilliger Helbert warmt de leden van de Zumbaklas op. Hij hoort bij het gezondheidsteam van het Rode Kruis in Cebu. Niet alleen fun en gezellig creëren, maar ook stimuleren van goede beweging en het waken over een gezonde bloeddruk hoort tot zijn takenpakket.

10.00u Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan werkt het Rode Kruis aan tijdelijke laadpunten voor telefoons. Cruciaal voor veel mensen op de vlucht is het belangrijk telefonisch contact te onderhouden met hun familie.

11.00u Rusland              

Moeder en dochter helpen samen bij de maaltijdbedeling. Meer dan 9.000 dakloze mensen krijgen in Zuid-Rusland van het Rode Kruis en ICRC maaltijden.

12.00u Myanmar

Twee vrijwillige gezondheidsmedewerkers relaxen na het geven van een demonstratie in hun dorp. Ze werken voor een moeder- en kindgezondheidsprogramma dat helpt bij een betere gezondheidszorg in afgelegen dorpjes in Chin State.

13.00u Syrië                  

Medewerkers bij het Yalda opvangkamp zijn iets te vroeg voor hun shift en spelen met kinderen.

14.00u Nigeria   

Na gewelddadige rellen zijn duizenden mensen de stad Dambo ontvlucht. Kinderen zijn nu heel kwetsbaar voor mazelen en malaria. Het Rode Kruis helpt in gezondheidscentra in gebieden die ver verwijderd liggen van hulp.  Hier geniet een baby van welverdiende rust.

15.00u Italië       

De verpleegster Daniela en haar team helpen mensen op de vlucht die aankomen op een (zinkende) boot. Elke dag redden ze honderden mensen.

16.00u Griekenland                   

Georgia Nikolaou en Efryhia Staramopoulou bieden eerste hulp bij Piraeus Port. Begin dit jaar werd het kamp opgericht om tot 4.000 asielzoekers op te vangen.

17.00u Zwitserland

In tijden van ongeziene humanitaire noden, is samenwerking belangrijker dan ooit. De Internationale fedartie IFRC en het Internationale Comité ICRC zetten sterk in op coördinatie en samenwerking. In de hoofdkantoren overleggen IFRC Secretaris Generaal Elhadj As Sy and ICRC Directeur Generaal Yves Daccord.

18.00u UK

Therapie-hond Twm en baasje Sarah Disney gaan terug naar huis na het bezoeken van project Camau Cadarn. Dit project steunt mensen die geconfronteerd worden met eenzaamheid en isolatie door overlijden of ziekte.

19.00u Japan                

Studenten van Takaoka Junior High School leven zich uit na een dagje les. Ze studeren, vrijwillig, om verpleegster te worden bij het Japanse Rode Kruisziekenhuis Himeji.

20.00u Tanzania 

Dr. Dewindra Widiamurti werkt als klinisch gezondheidscoördinator bij het ‘Population Movement Programme’ van IFRC. Vandaag kookt Dewindra haar favoriete gerecht Ayam Bumbu Rujak (kip met kruiden). Ze is ver van huis maar koken geeft haar toch een huiselijk gevoel.

21.00u Canada              

Een Canadese vrijwilliger geeft financieel advies aan geëvacueerden van de branden in Alberta. Rode Kruis biedt deze hulp in opvang- en onthaalcentra voor families die niet meer naar huis kunnen. 

22.00u Salvador            

Verpleegster Ruth Isabel Carrillo Vasquez zorgt voor ouderen in het ziekenhuis van Rode Kruis.

23.00u Colombia             

Hector and Olferin bezoeken Colombiaans dorpjes getroffen door conflict en geweld. Het kantoor is enkel bereikbaar via boot en ligt uren van stedelijke gebieden. Tijdens de late uurtjes is het er het improvisoir kantoor vooral heel donker.

00.00u Fiji                     

Het was een lange dag voor IFRC afgevaardigde Isara Iose. Hij is verantwoordelijk voor water, sanitair en hygiënepromotie (WASH) in Fiji. Hij werkt nu in een dorpje verwoest door de tropische cycloon. Hij overziet de bouw van de toiletten. Zijn vrouw en kind wonen nog in Somoa. Ze hopen hem snel te vervoegen. Ondertussen houden ze contact via Skype.