Filipijnse Rode Kruis paraat voor, tijdens en na tyfoon

Op de eilandengroep Filipijnen zijn meer dan 80.000 families getroffen door tyfoon Nina (Nock-Ten). De tyfoon kwam 23 december aan land in de provincies Catanduanes, Camarines Sur, Quezon, en Batangas. Verwacht wordt dat 28 december de rust terug keert. Ondertussen brengt de tyfoon hevige regenval, zware overstromingen en elektriciteitpannes. Het lokale Rode Kruis staat klaar om de bevolking voor te bereiden en te helpen. Een zware inspanning tijdens de kerstperiode:

“Al onze vrijwilligers, hulpverleners en reddingswerkers zijn opgeroepen om te helpen waar nodig. Onze afdelingen in de getroffen gebieden staan op 'high alert'. In sommige regio's waren recent nog overstromingen en aardbevingen. De tyfoon is voor hen terug een zware beproeving. Onze missie is om levens te redden. We doen er alles aan om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en incidenten te voorkomen. Ik wil de families bedanken van onze vrijwilligers en medewerkers, zij maken het mee mogelijk dat we kunnen helpen. Dat is voor mij de ware aard van de kerst.” Voorzitter Filipijnse Rode Kruis Richard Gordon.

Vrijwilligers van het Filippijnse Rode Kruis zijn gespecialiseerd in reddingsoperaties. Zij monitoren de situatie en staan klaar. Er worden windsnelheden tot 165 km/u verwacht. Waar nodig worden families geëvacueerd. In totaal zijn over heel het land meer dan 350.000 mensen in veiligheid gebracht. 

Voor de getroffen bevolking organiseren vrijwilligers:

  • Infopunten voor gestrande reizigers (op weg naar hun familie voor kerstmis)
  • Voedselpakketten en warme maaltijden
  • Eerste medische zorgen