Twee ‘ME TO YOU Grants’ voor wetenschappelijk onderzoek

Het is niet algemeen geweten maar Rode Kruis-Vlaanderen doet al jaren wetenschappelijk onderzoek naar allerlei remedies tegen kanker en therapieën ter bevordering van de overlevingskansen en genezing van die vreselijke ziekte. Woensdag 29 juni kregen maar liefst twee van onze onderzoeksprojecten elk een financiële ondersteuning van bijna 25.000 euro. De extra fondsen gaan naar twee concrete projecten om leukemie en andere beenmerg- en bloedziekten tegen te gaan. Net dàt is de missie van Me To You – het fonds dat wetenschappelijk onderzoek naar kanker ondersteunt.

Bloedplaatjes uit stamcellen?

Transfusie van bloedplaatjes redt jaarlijks duizenden mensenlevens door het stoppen of verhinderen van bloedingen bij o.a. trauma en kanker zoals leukemie. De stijgende vraag naar bloedplaatjes en hun beperkte houdbaarheid vraagt creatieve oplossingen voor het omgaan met voorraad. Tot voor kort was het utopisch te denken dat bloedplaatjes geproduceerd zouden worden uit stamcellen waardoor een ongelimiteerde voorraad mogelijk zou worden. Dankzij nieuwe ontwikkelingen komt deze mogelijkheid dichterbij, maar diepgaand en kwaliteitsvol wetenschappelijk onderzoek is echter nog nodig vooraleer de technologie effectief bruikbaar zal zijn.

Dankzij de ME TO YOU beurs (€24.495), kan het Transfusion Research Center van Rode Kruis Vlaanderen bijdragen tot dit onderzoek en hun expertise in transfusie(-onderzoek) toepassen op deze uitdagende toekomstige technologie. De beurs zal gebruikt worden om de productie van bloedplaatjes uit stamcellen op te starten in het onderzoekslab in Gent, een primeur in Vlaanderen.

Duidelijkere typering stamcellen

Het andere project van Rode Kruis-Vlaanderen gaat over stamcellen. . Stamcellen worden gebruikt in de behandeling van bloedkankers en andere ziekten. Het succes van zo een behandeling is afhankelijk van de gelijkenis tussen de donorstamcellen en de cellen van de patiënt (het HLA type). In dit project zullen nieuwe technieken worden getest die toelaten het type stamcel nog preciezer vast te leggen.

Hoe beter men stamcellen kan definiëren en vervolgens selecteren om aan een patiënt toe te dienen – hoe meer kans dat de stamceltransplantatie zal slagen. 

Het HILA, het gecentraliseerd transplantatie  laboratorium van Rode Kruis-Vlaanderen in Mechelen is al een tijdje  zo’n nieuwe vorm van ‘grondig’ typeren aan het testen.  Dit gebeurt aan de hand van next generation sequencing, een technologie die toelaat de genetische code, het DNA,  in detail te ontrafelen.   Het doel van al die testen is om de beste combinatie van apparatuur, reagentia en software te vinden waarbij zowel de kwaliteit van de resultaten hoog is en de doorlooptijd om tot die goede resultaten te komen, zo klein mogelijk is.

De “Me to You” donatie van 19.400 € zal gebruikt worden om de laatste stappen van dit onderzoek af te ronden. Omdat het hier ook om vooruitstrevend wetenschappelijk onderzoek gaat, willen we dit ook in een wetenschappelijk magazine publiceren. Een deel van de fondsen zal ook voor deze uitgebreide wetenschappelijke rapportering worden gebruikt.

 

Grants

De “ME TO YOU GRANTS” worden jaarlijks toegekend aan beloftevolle jonge wetenschappers die gespecialiseerd onderzoek verrichten naar leukemie en aanverwante vormen van beenmerg– en bloedziekten. Dit jaar werd het geld verdeeld onder 3 projecten (waarvan 2 binnen Rode Kruis Vlaanderen, de onderzoekers in kwestie zijn Katrijn Six van het onderzoekslab in Gent en Vicky Van Sandt van HILA).

 

Meer info: http://www.stichtingmetoyou.be/nl/