ICRC veroordeelt misbruik van logo

Momenteel doet een oude video uit 2011 de ronde op sociale media waarin hoeveelheden geld getransporteerd worden in dozen gemarkeerd met het logo van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC). Het ICRC verklaart nogmaals dat het flagrant onjuist gebruik van haar logo betreft en dat het filmpje geen betrekking heeft op activiteiten van de organisatie.

Het ICRC is vooral bezorgd over de impact die dit soort misbruik kan hebben op de activiteiten en de veiligheid 'in the field' waar medewerkers en vrijwilligers rekenen op de veiligheid die het Rode Kruisembleem om humanitaire acties uit te voeren. Het embleem garandeert namelijk onafhankelijkheid, onpartijdigheid en neutraliteit van de betrokkenen.

Het ICRC maakt dan ook duidelijk dat de organisatie niets te maken heeft met de transacties die getoond worden in de video en veroordeelt het misbruik van zowel naam als logo. Het ICRC is en blijft een humanitaire organisatie die mensen, getroffen door gewapend conflict en andere gewelddadige situaties, beschermt en helpt.