Saartje is helemaal klaar voor mond-op-mond

 

Heb je op 6 mei naar Volt op één gekeken? Dan ben je vast een paar keer in een lach geschoten. En ongetwijfeld was je ook erg fier. De reportagemakers hadden een verrassende challenge bedacht voor één-omroepster Saartje Vandendriessche: een dag meelopen als vrijwilliger bij het Rode Kruis.

Ook mond op mond?

Nee, Saartje wist echt van niets. Maar toen een ambulance van het Rode Kruis met luide sirene kwam aangereden, kon ze raden welke uitdaging haar te wachten stond. ‘En, mond-op-mondbeademing, zit dat erin vandaag?’ was een van haar eerste vragen. Saartje werd ingelijfd bij een Rode Kruisinterventieteam om een dag lang hulp te bieden op een sportevent met duizenden deelnemers: de Spartacus Run in Boom, een loodzware survivalrun.

Ongelooflijk professioneel

Saartje deed haar uiterste best om zo goed mogelijk te helpen: wonden ontsmetten, kruisverbanden aanleggen, hechtdraadjes doorknippen … Dat deed ze met de nodige kwinkslagen. Maar ze was vooral onder de indruk van haar collega-vrijwilligers: ‘Ik vind dat jullie ongelooflijk professioneel te werk gaan. Jullie zijn echt een team en jullie soigneren jullie patiënten echt goed!’ Kortom, een mooie opsteker voor de vrijwilligers van het Rode Kruis!

Vol vuur en enthousiasme

Dit was een reportage waar wij bijzonder blij van worden. Het is een perfecte manier om mensen enthousiast te maken om vrijwilliger te worden - onbetaalbare reclame, eigenlijk. Net als het studiogesprek met onze woordvoerster An Luyten en Philippe Clerick - pas 19 jaar maar al vele jaren vrijwilliger bij het Rode Kruis. Philippe kon zijn enthousiasme duidelijk niet verbergen en sprak vol vuur over wat het Rode Kruis voor hem betekent. Nu maar hopen dat veel mensen – jong en oud – een kijkje nemen op rodekruis.be en zich opgeven als vrijwilliger. Want nieuw bloed, dat kunnen we altijd gebruiken.