Rustige editie van 20km door Brussel

Een record aantal lopers - zo'n 40.000 - nam vandaag deel aan de 36ste editie van de 20 kilometer door Brussel. 980 daarvan liepen voor het Rode Kruis en zamelden op die manier geld in voor een project voor watervoorziening in Burundi. 

Rustigste editie ooit voor hulpdiensten

Het Rode Kruis heeft nog nooit zo weinig mensen verzorgd tijdens de 20 km door Brussel: "Om 14.00 uur telden we 200 tussenkomsten langs het parcours en 100 aan de aankomst," zegt woordvoerster van het Rode Kruis België Nancy Ferroni. "Zes mensen moesten met een ziekenwagen naar het ziekenhuis gebracht worden, één van hen nadat hij de eindmeet had gehaald. Niemand was er evenwel erg aan toe." Tegen het einde van de loopwedstrijd werden uiteindelijk 400 verzorgingen geteld. Het overgrote deel van die tussenkomsten betrof lichte blessures of verwondingen. 30 mensen hadden net iets meer verzorging nodig en 11 moesten naar het ziekenhuis gebracht worden. Geen van hen verkeert echter in zorgwekkende toestand. Uit deze cijfers mag blijken dat deelnemers beter luisteren naar de medische aanbevelingen én zich beter voorbereiden op loopwedstrijden.

Enkele cijfers

  • Peter van de Rode Kruisactie, Kobe Ilsen, liep de 20 kilometer in 1 uur, 41 minuten en 28 seconden. 
  • De 980 Rode Kruislopers hebben tot nu toe 58.693 euro ingezameld.
  • De jongste Rode Kruisloper was 13 jaar, de oudste 80.
  • Er waren 430 Rode Kruisvrijwilligers aanwezig: hulpverleners, ambulancepersoneel, dokters, verpleegsters,...
  • Maar liefst 12 hulpposten stonden opgesteld langs het parcours.
  • 10 interventieploegen stonden de hele tijd stand-by.
  • Er werden lopers van 133 nationaliteiten geteld op deze 36ste editie.

Project voor watervoorziening in Burundi

49% van de Burundese plattelandsbevolking heeft geen toegang tot drinkbaar water en is aangewezen op onbeheerde bronnen, rivierwater of water uit moerassen en meren. De oorzaak? Een oorlog die meer dan 10 jaar aansleepte en een groot deel van de infrastructuur vernielde, waaronder de watervoorziening.

 Ook vandaag nog blijft het voor duizenden gezinnen een dagelijkse strijd om op een gezonde manierte kunnen drinken, wassen, koken en baden. Het kan dagelijks meer dan twee uur duren om vers water te halen voor een gezin. Daarom grijpt het Rode Kruis in om iets te doen aan dit vreselijke gebrek aan drinkwater en hygiëne. We hebben verschillende programma's opgestart, die de plaatselijke gemeenschap zo veel mogelijk mobiliseren en rekening houden met de cultuur van de regio. We willen dat de bevolking zich de projecten eigen maakt en haar eigen gewoontes aanpast.

Sinds begin 2013 werken het Belgische en Burundese Rode Kruis samen om een verdeelnetwerk van drinkwater op te starten, waterputten te graven, bronnen te behren, sanitair te voorzien voor scholen die dit het meeste nodig hebben en vrijwilligers op te leiden rond hygiëne en sanitair. Om 1 km drinkwaterleidingen te leggen, betaal je 5.000 euro. Een waterput kost 4.000 euro en een gemeenschappelijke waterverdeelkraant 2.000 euro.

We kunnen jouw hulp dus nog steeds goed gebruiken om dit alles te realiseren!