Rode Kruis wil contact met IS om humanitaire hulp te bieden aan 10 miljoen mensen

De krantenkoppen vandaag slaan in als een bom: "Rode Kruis wil praten met IS". Maar waarom wil het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) aan tafel gaan zitten met IS?

"We zijn een radicaal neutrale organisatie," zegt directeur-generaal van het ICRC Yves Daccord. "Er zijn gebieden in handen van IS die zo goed als volledig ontoegankelijk zijn voor buitenstaanders. Maar de mensen daar hebben immens nood aan voedsel en medicijnen. Als wij daarvoor moeten praten met vertegenwoordigers van IS, zullen wij dat ook doen."

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) hoopt op een structureel contact met IS om zo in Irak en Syrië 10 miljoen mensen humanitaire - maar neutrale - hulp te kunnen bieden. Het ICRC had trouwens eerder al contacten met IS. Dit leidde tot de toevoer van bepaalde hulpgoederen zoals drinkwater.  Dat deze hulp echter broodnodig blijft, blijkt uit onderstaand filmpje.

Neutrale en onpartijdige hulp

De bevolking van een land in een gewapend conflict mag niet van zijn basisbehoeftes (voedsel, water, medische verzorging,..) worden ontnomen. Indien dit niet meer gegarandeerd kan worden, bestaat er onder internationaal humanitair recht de verplichting om neutrale en onpartijdige hulp toe te laten. Het kunnen verlenen van deze hulp is afhankelijk van een toestemming van de betrokken staat. Gelet dat in dit geval bepaalde gebieden niet meer onder  controle staan van een staat, maar van gewapende groeperingen, vraagt het ICRC ook altijd de toestemming aan alle partijen in het conflict. Dit is een beleidsregel van het ICRC om de veiligheid van zijn werknemers te garanderen.

Naleving humanitair recht

Het ICRC heeft als taak de naleving van het humanitair recht te promoten. Dit doet ze niet alleen door sensibilisering en vormingen in vredestijd, maar ook door in dialoog te gaan met alle partijen van een gewapend conflict. Gelet op onze neutraliteit en onpartijdigheid maken we bij het verlenen van dit werk geen onderscheid tussen de partijen en trachten we alle partijen te bereiken.