Griep houdt donoren thuis en zorgt voor enorme druk op bloedvoorraad.

Ieder jaar opnieuw merken we in januari een structurele daling van de bloedvoorraad met gemiddeld 18%. Griep is ook dit jaar één van de grote boosdoeners. Word je getroffen door de griep dan mag je pas opnieuw doneren vanaf het moment dat je twee weken symptoomvrij bent. Ook wanneer je in contact kwam met iemand die griep heeft, mag je twee weken geen bloed geven. Daarnaast mogen donoren die de afgelopen kerstvakantie een reis maakten naar een verre bestemming een tijdje geen bloed geven.

Bloedgroep O-negatief heeft het moeilijk

Vooral O-negatief, de bloedgroep die iedereen mag ontvangen, heeft het erg moeilijk. Algemeen zijn er veel meer mensen met een positieve dan met een negatieve bloedgroep: 85% positief tegenover 15% negatief. Dat is meteen een van dé redenen waarom de negatieve bloedgroepen vaak onder druk staan.

Als de bloedvoorraad op peil is, hebben we voldoende bloed om gedurende een volledige week aan de verwachte vraag te voldoen. Maar momenteel wordt het bloed van donoren met bloedgroep O-negatief na het testen meteen uitgestuurd naar de ziekenhuizen. Die worden momenteel zelfs gevraagd om te rantsoeneren: dat betekent dat in overleg met elk ziekenhuis dat bloedproducten bestelt bepaald wordt wat de minimale hoeveelheid is die ze in voorraad nemen.

Gezocht: negatieve donoren

Zo is de voorraad voor bloedgroep O-negatief zodanig geslonken, dat er slechts bloed voorradig is voor 3 dagen. Extra donaties zijn absoluut nodig. Heel concreet zijn we op dit moment op zoek naar donoren met de bloedgroep O-negatief, om de sterke daling van de voorraad van deze bloedgroep in te perken. Maar ook bloedgroepen A-negatief, B- negatief én AB-negatief zijn erg nodig.

Dé boodschap: kom langs bij een mobiele bloedinzameling of maak een afspraak bij een donorcentrum in je buurt en… breng iemand mee!

Check hier waar en wanneer je deze week nog bloed kan geven