Rode Kruis grijpt in na geweld in Burundi

 

In juni zijn er presidentsverkiezingen in Burundi en dat leidt tot spanningen in het land. President Pierre Nkurunziza heeft van het Grondwettelijk Hof toelating gekregen om zich voor een derde keer kandidaat te stellen als president van Burundi, en dat heeft geleid tot protesten van zijn tegenstanders, die dit ongrondwettelijk noemen. Eind april brak er al geweld los in de hoofdstad Bujumbura, wat tot enkele dodelijke slachtoffers heeft geleid.

Het Burundese Rode Kruis heeft alle betrokkenen al opgeroepen tot kalmte, en vraagt om ongehinderde toegang voor medewerkers die slachtoffers willen verzorgen.

In de aanloop naar de verkiezingen was het Burundese Rode Kruis sowieso al bezig met het opstellen van noodplannen voor het geval dat er geweld zou uitbreken, maar het protest is dus vroeger begonnen dan verwacht. Het Rode Kruis heeft extra hulpposten ingezet op verschillende locaties in Bujumbara om, in alle neutraliteit, mensen van beide partijen te verzorgen die gewond zijn geraakt tijdens de demonstraties.

Enkele weken geleden schreef onze medewerker Hans Maesen nog een blogbericht over de voorbereidingen van het Rode Kruis op de verkiezingen.

In april zochten meer dan 21.000 Burundezen hun toevlucht in Rwanda. Het Rwandese Rode Kruis vangt deze mensen op aan vijf punten aan de grens, om hen te registreren, eerste hulp te geven, psychosociale steun te bieden, hulpgoederen te verdelen en hen te herenigen met hun familie via Family Links.