Op de vlucht? Zo voelt het om je familie te verliezen

Stellen jouw studenten zich vragen over de asielcrisis? Kunnen ze zich maar weinig voorstellen bij het vluchttraject dat asielzoekers afleggen? Of staan jouw collega’s niet stil bij het leed dat deze vluchtelingen ondergaan wanneer ze onderweg familieleden uit het oog verliezen? Ontleen ons Tracingspel en stap even binnen in hun wereld. OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, liet op deze manier zo’n 130 personeelsleden kennismaken met onze tracingactiviteiten.

Hoe verloopt het tracingspel?

Elke deelnemer ontvangt een paspoort met een nieuwe identiteit en de naam van een verdwenen familielid. Aan de stand Centraal Opsporingsagentschap kan iedereen zich laten registreren op vluchtelingenborden. Ziet een van de deelnemers de naam van een vermist familielid? Dan kan hij of zij een Rode Kruisbericht achterlaten. Dan is er de hoop dat het verloren familielid dat bericht ziet en beiden elkaar opnieuw kunnen ontmoeten waardoor het contact hersteld wordt.

Het wachten op nieuws van vermiste personen ervaren en even in de schoenen van duizenden asielzoekers staan: dat is het opzet van dit Tracingspel en dat ondervonden ook de werknemers van OVAM: “Zo’n 50 deelnemers zijn erin geslaagd om hun vermiste familielid terug te vinden. Het spel deed iedereen nadenken over wat het betekent om in een vluchtelingenkamp terecht te komen en een glimp mee te maken van hun leven.”

Het Tracingspel kan ontleend worden door scholen, bedrijven en verenigingen.

Meer info? Contacteer ons via ServicedeskHD@rodekruis.be of via 015 44 35 34.