Ook IFRC biedt het hoofd aan klimaatwijziging

De effecten die de klimaatverandering met zich meebrengt, hebben nu al een grotere impact op de meest kwestbaren op aarde. Vooral voor gemeenschappen op enkele kleine eilandjes in de Grote Oceaan zijn de effecten nu reeds voelbaar. De Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) probeert in die gebieden de risico's die gepaard gaan met natuurrampen - veroorzaakt door de klimaatwijziging -  te verkleinen.

Al jaren bieden de inwoners van eilanden zoals Fiji, Samoa,Kiribati en de Salomonseilanden,  het hoofd aan de vele veranderingen in hun omgeving. Een sterk samenhorigheidsgevoel en heel wat kennis ter zake zorgen ervoor dat de bewoners zich steeds opnieuw kunnen aanpassen aan de nieuwe leefomstandigheden. De Internationale Rode Kruisfederatie bouwt verder op die veerkracht om mogelijke gevolgen van natuurrumpen te verminderen én aan te pakken.

Op de eilanden in de Grote Oceaan komen steeds vaker allesvernietigende stormen en langere periodes van droogte voor. Dit heeft niet alleen een invloed op het dagelijkse leven van de inwoners, ook op economisch vlak heeft dit alles zijn impact. Daarom is het Rode Kruis steeds ter plaatse voor, tijdens én na een ramp.

Wat zijn de risico's en hoe helpt de IFRC?

De Internationale Rode Kruisfederatie werkt samen met overheden en gemeenschappen om sterker te staan en de risico's bij een ramp te beperken.

  • In Samao leert het lokale Rode Kruis inwoners hoe groenten geteeld moeten worden. Ze voorzien in zaden, bemesting en plantjes. Verder worden er waterreservoirs geïnstalleerd om regenwater op te vangen.
  • In Fiji zijn er vaak overstromingen. Dit in combinatie met een gebrek aan riolering zorgt voor een continue stroom van uitwerpselen door de straten. Het Rode Kruis in Fiji helpt mee huizen te bouwen op palen. Op die manier hoopt men de schade bij overstromingen te beperken. Ieder jaar opnieuw stijgt de zeespiegel echter waardoor het probleem grotendeels blijft. Het Rode Kruis voorziet daarom een training in noodhulp voor vrijwilligers. Zo weten ze hoe te handelen in geval van nood.
  • In Kiribati overstromen huizen afgelopen tien jaar steeds vaker. Hierdoor wordt het moeilijker om iedere keer opnieuw alles te herstellen. De overstromingen zorgen bovendien voor een vuilnisprobleem op het eiland omdat alles op de grond meegesleurd wordt. Hierdoor raakt het water in waterputten besmet. De overheid biedt proper water aan, maar dit is vaak niet genoeg voor een volledige gemeenschap.
  • In Salomon krijgen de kinderen op school de risico's van een ramp aangeleerd door het Rode Kruis en leren ze hoe die verminderd kunnen worden. Ook hier zijn de waterputten vaak vervuild door het zeewater.

In 2002 werd in Nederaland het Red Cross/Red Crescent Climate Centra opgericht waar gewerkt wordt rond "vier A's":

  • Awareness: informatie en opleidingen aanbieden omtrent de klimaatwijziging en het extreme weer dat hiermee gepaard gaat.
  • Action: ondersteunen van specifieke ontwikkelingen om in te grijpen wanneer zich een ramp voordoet.
  • Advocacy: overheden op de hoogte brengen van de impact van klimaatwijziging op kwetsbare mensen en ervaringen in risicoreductie-programma's delen.
  • Analyses: het analyseren van de risico's die gepaard gaan met de klimaatwijziging én het bespreken van uitgevoerde maatregelen.

Meer info: www.climatecentre.org