Ondervoeding in Somalië bereikt hoogtepunt

Steeds meer kinderen in Somalië zijn ondervoed nu de droogte er blijft aanhouden en de oogst voor het tweede jaar op rij mislukt. De angst voor hongersnood, vooral bij kinderen onder de vijf jaar, is immens. Moeders en kinderen stromen toe in het Kismayo General Hospital. Het ziekenhuis is één van de enige plaatsen in Zuid- en Centraal-Somalië waar ondervoede kinderen behandeld worden en wordt ondersteund door het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC). Er werden in 2017 al 369 nieuwe patiënten opgenomen, een stijging van 40% ten opzichte van vorig jaar.

De vijf maanden oude Abdikaafi Jimaale en zijn grootmoeder Fatuma Ali zochten onlangs hulp in het ziekenhuis: "Mijn kleinzoon weegt amper drie kilogram, ideaal voor een pasgeborene maar niet voor een jongen van 5 maanden oud. Aangezien mijn dochter stierf na de geboorte, kom ik in dit ziekenhuis hulp zoeken voor Abdikaafi."

Zoals Abdikaafi Jimaale zijn er nog heel wat andere kinderen die dagelijks strijden tegen ondervoeding. De meesten van hen komen uit landbouwgebieden waar de oogst al voor het tweede jaar op rij mislukt wegens extreme droogte.

In Somalië zijn er naar schatting 363.000 kinderen ondervoed, 70.000 van hen zijn er bijzonder erg aan toe.