Ondervoeding: een gevolg van het langdurig conflict in Somalië

Amina is nog maar 12 maanden oud, maar toch is zij één van de vele slachtoffers van het langdurige conflict in Somalië. Gevechten zijn er al decennia bezig waardoor er niet alleen oorlogsslachtoffers vallen, maar ook het dagelijkse leven in zijn meeste elementaire vorm wordt verstoord: moeders hebben het steeds moeilijker om te zorgen voor hun kinderen, ondervoeding vormt er ondertussen een torenhoog probleem.

Hulporganisaties schatten dat er minstens 300.000 kinderen onder de vijf jaar acuut en nog eens 55.000 zwaar ondervoed zijn. Om levens te redden is er dringend meer nutritionele ondersteuning nodig. De mama van Amina, Ayan, getuigt:

Ze is amper een jaar oud en zou zo'n 4,8kg moeten weten maar ze weegt amper 2,6kg. Ze is sinds haar geboorte constant ziek.

Ayan bracht haar dochtertje onlangs naar een voedingscentrum van het Internationale Rode Kruiscomité. Moeders kunnen er verblijven tot het gewicht van hun kindjes, vaak jonger dan vijf jaar, stabiel is. De families kunnen er rekenen op drie verse maaltijden per dag,  de mama's ontvangen steun en informatie over hoe ze hun kinderen goed kunnen voeden.

Voor we in het kamp toekwamen, bewoog Amina zo goed als nooit. Haar ondervoeding was echt extreem. Ondertussen kijkt ze rond, steekt ze haar handje uit en heeft ze meer kleur. 

Amina en Ayan zullen minstens drie weken in het centrum verblijven.