Noodoproep om zikavirus te bestrijden

De Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) lanceert een noodoproep om het zikavirus in Amerika te bestrijden. Omdat het virus ondertussen mensen besmet heeft in 24 landen van Midden- en Zuid-Amerika heeft de IFRC zo'n 2.100.000 euro nodig.

De Internationale Rode Kruisfederatie is niet alleen bezorgd omwille van het aantal besmettingen maar ook omwille van de snelle verspreiding van de ziekte en het mogelijke risico voor zwangere vrouwen. Wanneer zij besmet raken, loopt hun baby meer kans op verlamming en een te kleine schedel. Hoewel iedereen vatbaar is voor het virus, zijn het toch vooral de meest kwetsbare en meest arme mensen die getroffen worden.

De (Aedes aegypti)mug bestrijden en maatregelen nemen om de armoede in te dijken, zijn de enige opties die we hebben.
Walter Cotte, directeur IFRC in Amerika

Door bestrijdingsprogramma's en bewustwordingscampagnes op te zetten hoopt de IFRC het virus terug te dringen: "We moeten preventief reageren op geïsoleerde uitbraken van het zikavirus om verdere verspreiding te voorkomen. Maar er moet ook nagedacht worden op lange termijn. Een investering van de sanitaire voorzieningen bijvoorbeeld kan ervoor zorgen dat de mug minder kans heeft om te broeden."

Hoewel de kans dat iemand besmet raakt via bloed heel klein is, heeft het Amerikaanse Rode Kruis bloeddonoren intussen opgeroepen om minstens vier weken te wachten met een donatie als ze in een gebied geweest zijn waar het zikavirus voorkomt.

Heb je buiten Europa gereisd? Dan moet je bij ons sowieso minstens 28 dagen na je terugkeer wachten voor je opnieuw bloed, plasma of plaatjes mag geven. Afhankelijk van waar je op reis bent geweest, kan de wachtperiode oplopen tot zes maanden. Tip: informeer je enkele dagen voor je gaat doneren.