Nederlandse Rode Kruis brengt rampgebieden in Nepal in kaart

16 miljoen mensen zijn het slachtoffer van zware overstromingen in Zuid-Azië, één derde van Bangladesh en Nepal staat onder water én 128 mensen kwamen al om het leven. Het natuurgeweld zorgt ervoor dat heel wat mensen zonder voedsel, elektriciteit, medische hulp of proper drinkwater zitten.

Voor hulpverleners van het Rode Kruis is het niet evident om na te gaan waar de zwaarst getroffen dorpen liggen en hoe bereikbaar deze zijn omdat verschillende gebieden in Nepal nog niet goed in kaart gebracht zijn. En net daarom doet het Nederlanse Rode Kruis een oproep aan vrijwilligers om het land online in kaart te brengen. Op basis van satellietbeelden kunnen zo wegen, gebouwen, rivieren en open plekken ingetekend worden. Ook na de aardbeving in 2015 werden vrijwilligers ingeschakeld om bepaalde delen van Nepal in kaart te brengen.  

  © Pierzen / http://pierzen.dev.openstreetmap.org 

 Zelf meehelpen? Dat kan!

Momenteel werken wij, samen met het Nederlandse Rode Kruis, aan een gelijkaardige mapping in het zuiden van Malawi waar bepaalde risicogebieden steeds vaker door droogte en overstromingen getroffen worden. Via satellietbeelden worden deze gebieden in kaart gebracht en wordt een selectie gemaakt van welke gemeenschappen het meest kwetsbaar zijn (bijvoorbeeld de afstand van een gezin tot het evacuatiecentrum, gelegen in overstromingsgebied,...) Binnen die gemeenschappen zal de rampenparaatheid versterkt worden door onder andere "early warning"-teams op te starten en te trainen, evacuatieroutes aan te leggen, water- en sanitatie-infrastructuur te verbeteren in de evacuatiecentra (scholen) en rivieroevers te versterken.