Nachtspel, het blijft een spel

Op 12 juli kwam een nachtspel van Jeugd Rode Kruis uitgebreid aan bod in diverse nieuwsuitzendingen. Intussen onderzochten we de specifieke omstandigheden in samenspraak met verschillende betrokkenen en adviseurs.  

Hou het speels

Jeugd Rode Kruis gaat nachtspelen niet verbieden. Omdat we onze verantwoordelijkheid ernstig nemen vragen we onze kampverantwoordelijken wel om rekening te houden met volgende aandachtspunten:

  • Leer deelnemers zo goed mogelijk leren kennen. Wat is hun achtergrond, wat zijn hun angsten, welke zijn hun gevoeligheden? Houd hier rekening mee. De veiligheid van onze deelnemers primeert.
  • Bereid je activiteiten grondig voor. Ons provinciaal team kan daarbij helpen om te midden van heel veel enthousiasme toch een neutrale blik op het spel te behouden.
  • Kader heel duidelijk dat het om ‘een spel’ gaat.  Het is fijn dat een spel levensecht lijkt en er wat inleving is maar het is en blijft een spel.
  • Een ‘geweldig’ kamp, is een kamp zonder (fysiek) geweld. Vermijd dit dus ook in nachtspelen (ontvoeringen vallen hier ook onder, niet doen dus)
  • Je kent als geen ander de procedure bij noodsituaties, volg die ook strikt.

Deze punten zijn inmiddels ook opgenomen in de algemene richtlijnen die gelden voor alle Jeugd Rode Kruiskampen. Ze zijn ook al aan alle kampleiders en -leidsters bezorgd