Na 70 jaar vinden moeder en dochter elkaar terug dankzij Rode Kruis

30 augustus is het de Internationale Dag van de Vermisten. In dat kader kunnen we geen mooier verhaal brengen dan dat van de 71-jarige Margot Bachmann die na 70 jaar haar 92-jarige moeder teruggevonden heeft dankzij de International Tracing Service (ITS) en het Italiaanse Rode Kruis.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een jonge vrouw uit Reggio Emilia naar Duitsland gestuurd om er te gaan werken. Niet veel later leerde ze er een getrouwde Duitse soldaat kennen en werd ze zwanger van hem. Vlak na de geboorte moest de vrouw verplicht haar baby afstaan aan de vader waarna ze zelf terugkeerde naar Italië. Het is pas 70 jaar later dat moeder en dochter elkaar voor het eerst in de armen kunnen sluiten.

De 71-jarige Margot Bachmann wachtte tot twee jaar geleden om de zoektocht naar haar moeder te starten omdat haar vader haar al die tijd voorgelogen had dat haar moeder gestorven was tijdens de oorlog. Na zijn overlijden nam ze op aanraden van haar eigen dochter contact op met ITS om meer te weten te komen over haar moeder.  Dankzij hen én met de hulp van het Italiaanse Rode Kruis kwam ze erachter dat haar moeder nog steeds leefde en kon een ontmoeting geregeld worden.

Bij de International Tracing Service zijn ze nog steeds blij wanneer ze een dossier op zo'n mooie manier kunnen afsluiten: "We slagen er jaarlijks in slechts een handvol mensen opnieuw samen te brengen, en meestal broers en zussen, dus dit is een klein mirakel. Meer dan 30 miljoen documenten moesten we doorzoeken. Uiteindelijk vonden we de moeder terug via haar pensioenaanvraag."

Ook hier in Vlaanderen werkt Tracing eraan om verscheurde gezinnen opnieuw samen te brengen. Ze maken deel uit van het wereldwijde Rode Kruisnetwerk en zijn gespecialiseerd in het opsporen van vermisten, het herstellen van contact en het herenigen van gescheiden families. Alleen al dit jaar (van januari tot juni 2015) werden 205 dossiers geopend waarvan 107 dossiers ontvangen van EU-landen en 98 via bezoekers van Rode Kruis-Vlaanderen. In totaal wordt momenteel gezocht naar 462 personen. Dit jaar zijn al 32 opsporingen tot een goed einde gebracht.  Verder werden in diezelfde periode ook 303 dossiers tot familiehereniging geopend.

Hoe Tracing zo'n familiehereniging tot stand brengt, zie je in onderstaand filmpje: