Ministers geven en nemen bloed in gloednieuwe Sango

Op donderdag 4 juni opende Sango, het nieuwe laboratoriumgebouw van de Dienst voor het bloed van Rode Kruis-Vlaanderen, officieel de deuren in aanwezigheid van Eerste minister Charles Michel, federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block, Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen en burgemeester van Mechelen Bart Somers.

Jo Vandeurzen: "Het Rode Kruis is in staat om voortdurend te innoveren. Het is een organisatie van wereldformaat die de lat op kwaliteitsvlak hoog legt."

Zowel de Eerste minister, minister Jo Vandeurzen als burgemeester Bart Somers gaven het goede voorbeeld en doneerden bloed. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block haalde haar expertise als huisarts opnieuw boven en prikte bloedstalen.

Gedelegeerd bestuurder Philippe Vandekerckhove: "Wij zijn de airbag van onze maatschappij. Onzichtbaar in gewone situaties, maar betrouwbaar wanneer het nodig is!"

Ook tal van prominenten uit de medische en wetenschappelijke wereld waren aanwezig en kregen een rondleiding door het nieuwe gebouw waar de bloedafnames gebeuren. Verder waren ze ook getuige van een blik achter de schermen van het centrale donorlab – een indrukwekkende ruimte waar alle bloedtesten gebeuren. Bovendien kon men in de nog indrukwekkendere ruimte van Productie en Logistiek van dichtbij bekijken hoe zakken “volbloed” uitgesplitst worden in rode bloedcellen, bloedplaatjes en plasma. De aanwezigen konden ogen de weg van het bloed volgen van afname tot het klaarmaken om naar de Vlaamse ziekenhuizen te vertrekken.

Benieuwd hoe de officiële opening  verliep? Bekijk dan zeker even deze beelden.

Dit is Sango!

  • Dankzij Sango – Esperanto voor ‘bloed’ - kan Rode Kruis-Vlaanderen nog meer, beter en efficiënter helpen helpen. Het is onze opdracht om voldoende en veilig bloed te voorzien voor heel Vlaanderen. Door alle testen en de volledige verwerking van alle bloedproducten in het nieuwe gebouw te centraliseren, kunnen we deze opdracht nog beter vervullen.
  • Het nieuwe laboratoriumgebouw is trouwens een mooi voorbeeld van economisch en ecologisch verantwoord bouwen. Het hypermoderne gebouw, dat voor 95% zelf in energie voorziet, krijgt niet voor niets de quotering “outstanding” van het prestigieuze Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Een Belgische primeur waar we natuurlijk trots op zijn. Dankzij het gebouw zijn we bovendien futureproof wat betreft bloedvoorraad!
  • Sango huistvest:
    • Het 11e donorcentrum in Vlaanderen
    • PROLOG, onze dienst Productie en Logistiek die oa. het bloed splitst en zorgt voor distributie naar ziekenhuizen
    • CELA, ons Centraal Laboratorium dat de bloedstalen controleert
    • HILA, ons Histocompatibiliteit en Immunogenetica Labo, dat testen uitvoert om te ontdekken of bloed, organen of stamcellen van donoren en patiënten met elkaar matchen
    • De dienst Donorrelaties die nauwlettend toekijkt op voldoende bloedvoorraad
  • Verder biedt Sango ook nog onderdak aan de Zorgbib. Duizenden boeken staan hier verzameld om verdeeld te worden in ziekenhuizen en rusthuizen. De zorgbib zal op 23 juni feestelijk ingehuldigd worden door Vlaams minister van cultuur Sven Gatz.

Wist je dat?

  • De meeste donoren geven bloed (161.049), gevolgd door plasma (20.402) en bloedplaatjes (3.268).
  • 50,66% van de donoren is tussen de 20 en 60 jaar.
  • Positieve bloedgroepen komen vaker voor dan negatieve bloedgroepen. Dat vertaalt zich ook in ons donorbestand: 81% heeft een positieve bloedgroep. De bloedgroepen die het meeste bloed komen doneren zijn O+ en A+.
  • Meer dan 50% van de geleverde bloedzakjes was van donoren met bloedgroep O, terwijl slechts 45% van de Belgische bevolking deze bloedgroep heeft.
  • Vooral wat O- betreft is dit opvallend: iets meer dan 6% heeft deze bloedgroep maar tegelijk is meer dan 10% van de leveringen aan ziekenhuizen van deze bloedgroep afkomstig.

 

Openingsuren Sango