Meningitisepidemie dreigt in Afrika

Vier grote hulporganisaties waarschuwen samen voor een epidemie van meningitis in Afrika. De Wereldgezondheidsorganisatie, Unicef, Artsen zonder Grenzen en de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging roepen de farmaceutische sector op om de productie van vaccins meteen uit te breiden. Op die manier willen de vier organisaties tegen januari over 5 miljoen vaccins tegen meningitis C beschikken. Pas dan kan efficiënt opgetreden worden tegen hersenvliesontsteking die vooral tijdens de droogteperiode in Afrika voortkomt. 

Cijfers van Artsen Zonder Grenzen tonen aan dat in het eerste semester van 2015 al 12.000 mensen besmet werden met meningitis C in Niger en Nigeria door een gebrek aan vaccins. 800 van hen verloren ondertussen de strijd tegen de ziekte. Het is dus duidelijk dat er voor het meningitisseizoen 2016 meer vaccins nodig zijn. Aangezien de farmasector zijn productieplannen tot nu toe nog niet herzien heeft, lanceren de hulporganisaties deze gezamenlijke oproep.

Epidemieën treden meestal op in het droge seizoen van december tot juni. Het gebied waar meningitis toeslaat, strekt zich uit over 26 landen (beneden de Sahara van Mauritanië in het noordwesten tot Tanzania in het zuidoosten). Meningitis wordt overgedragen door direct contact van persoon op persoon (bijvoorbeeld bij een nies- of hoestbui). De ziekte begint met koorts, hoofdpijn, braken en nekstijfheid. 5 tot 10% van de patiënten sterven, de overlevenden houden er vaak hersenschade aan over.