Medische crisis in Zuid-Soedan

De 17-jarige Nyandieng had de trotse mama moeten worden van een tweeling. In haar eenvoudige huis van stro beviel ze van haar eerste kindje, maar complicaties maakten de geboorte van de tweede baby onmogelijk. Om hulp te zoeken droeg haar familie haar naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis in Waat. Daarvoor moesten ze maar liefst vijf uur wandelen...

Edward Dramwi, verpleger bij het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC), hielp het kindje uiteindelijk geboren worden, maar alle hulp kwam te laat. Nyandieng verloor haar kindje en vocht ondertussen voor haar eigen leven. Ze had dringend een bloedtransfusie nodig, een behandeling die niet uitgevoerd kon worden in het kleine ziekenhuis.

"We konden niets voor haar doen," zegt Edward. "Tijdens het regenseizoen is het onmogelijk om patiënten met de wagen te vervoeren naar een groter en beter uitgerust ziekenhuis. Alle wegen zijn hier overstroomd." 

Om toch in het ziekenhuis te geraken, zou de familie van Nyandieng maar liefst negen uur door overstroomde gebieden moeten stappen. Ze beslisten uiteindelijk om dit niet te doen. Twee uur later stierf de jonge moeder.

Decennialang wordt er al gevochten in Zuid-Soedan waardoor de hoop op een degelijk medisch systeem zo goed als onbestaande is. Voor patiënten die dringend hulp nodig hebben, is het gebrek aan wegen een doodvonnis.

Het ICRC ondersteunt het ziekenhuis in Waat en zorgt ervoor dat mensen toegang hebben tot de basis gezondheidszorg. Door het gebrek aan geld sluiten echter steeds meer andere ziekenhuizen in de buurt waardoor de druk op de instelling in Waat steeds groter wordt. Medische hulpmiddelen kunnen enkel geleverd worden via een vliegtuig of helikopter, maar wanneer de gevechten in de buurt te hevig zijn, lukt ook dit niet meer. Hierdoor zit het ziekenhuis vaak wekenlang zonder voorraad.