Maak kennis met de ambu-gator

Een ambu-wat!? Een ambulance gator is een klein voertuig dat dankzij vierwielaandrijving personen of materieel kan vervoeren op moeilijk begaanbaar terrein en dat tegen een maximum snelheid van 40km/u. Het voertuig is ingericht om slachtoffers - eventueel liggend - snel te vervoeren naar de hulppost. Hiervoor is de gator uitgerust met een afneembare slede, uitgebreid eerstehulpmateriaal en prioritaire signalisatie. 

De voordelen van een ambu-gator

  • Door de compacte vorm is het voertuig niet hinderlijk tijdens een event.
  • Het voertuig is herkenbaar als hulpverleningsvoertuig, maar veroorzaakt minder onrust dan een standaard ziekenwagen.
  • De ambu-gator raakt op plaatsen waar een ziekenwagen niet kan komen en kan hierdoor slachtoffers sneller overnemen van bijvoorbeeld vrijwilligers te voet.
  • Het voertuig kan ook snel zorgen voor bijstand van een verpleegkundige of arts met gespecialiseerd materiaal.

De ambu-gator helpt helpen

Verschillende hulpverleningsorganisaties maken al gebruik van een ambu-gator en ook wij starten binnenkort met een testfase tijdens Graspop in Dessel. De Logistieke Eenheid zorgt ervoor dat het voertuig helemaal operationeel is - denk aan basisstriping, brancard-slede, prioritaire signalisatie,... - tegen het festival voor een finale praktijktest. Na deze hopelijk positieve test is het de intentie om het voertuig preventief in te zetten op evenementen in Vlaanderen waar we aanwezig zijn.