Zelf leren hoe je eerstehulples geeft aan jongeren

Tijdens de opleiding ‘module 5: vakdidactiek jeugdmonitor’ leren de kandidaten les geven over de eerstehulpinitiaties en -cursussen van Jeugd Rode Kruis. Ze leren de discipline en het aanbod aan opleidingen kennen. Een groot deel van de vakdidactiek bestaat uit praktijkoefeningen: door aan elkaar én kinderen op een speelplein les te geven en elkaar te observeren, leren de kandidaten de knepen van het vak. 

Quinten Blindeman, al bijna 20 jaar vrijwilliger bij Rode Kruis-Vlaanderen, volgde deze vakantie de opleiding in Malle. Hij begon zijn carrière bij de hulpdienst, werd daarna simulant en ondertussen is hij voorzitter van Rode Kruis-Dendermonde. Of hij zin had in de vijfdaagse? Nou en of!

"Op vijf dagen tijd leer je hoe je op een creatieve maar didactische manier leerstof kan overbrengen aan verschillende doelgroepen. Naast een massa praktische tips krijg je ook uitgebreid de kans om je vaardigheden te oefenen. Je geeft les aan je medecursisten en wordt daarbij continu geëvalueerd en bijgestuurd.

Met andere woorden: je wordt helemaal klaargestoomd om les te geven aan kinderen en jongeren en maakt daarbij gebruik van specifieke werkvormen op hun maat.

Tijdens de cursus zijn er vier lesdagen, waarbij er een mix is tussen theorie en praktijk in de vorm van oefenmoment. ’s Morgens wordt er steeds theorie gegeven en in de namiddag wordt deze theorie omgezet in de praktijk. De vijfde dag is het examenlestijd! We krijgen een doelgroep, inhoud en enkele werkvormen opgelegd en maken aan de hand daarvan een lesvoorbereiding van twee uur. Hierbij passen we de geleerde technieken van de vorige dagen toe. Uiteindelijk geven we een halfuur examenles aan onze medecursisten.

De opleiding is gericht op het worden van jeugdmonitor. Daarna kan je dus eerstehulpinitiaties en -cursussen geven aan kinderen en jongeren … Later kan je er ook voor kiezen om je in twee dagen tijd om te scholen naar ‘lesgever eerstehulpverlening’ om zo ook opleidingen te kunnen geven aan volwassenen.

Het zijn Rode Kruisvrijwilligers die de cursus geven: zij hebben zélf de cursus gevolgd in het verleden en later ook een instructeursopleiding.  Op deze manier geven ze  hun kennis en ervaringen door aan de nieuwe cursisten. Je leert niet enkel van de lesgevers, maar ook van elkaar. Eigenlijk ben je 5 dagen bezig met leren, om anderen te helpen leren."

De opleiding in een notendop

Waar en wanneer?

  • 17 maart 2018 (Tongeren) + 6-8 april 2018 (Dworp) + 28 april 2018 (Tongeren)
  • 31 juli – 4 augustus 2018 (Malle)

Hoe lang?

  • 5 dagen (4 dagen les + 1 dag examen)
    Hoeveel kost het?

Hoeveel kost het?

  • Dag – weekend – dag = € 102
  • Week = € 140
  • Optioneel: lesmateriaal = € 15


Wat levert het op?

  • Je hebt de 5 modules gevolgd waardoor je jezelf jeugdmonitor mag noemen

Klik hier voor meer info