Laag hemoglobinegehalte bij je laatste donatie? Een staal hoeft niet langer!

De veiligheid van de donor én de veiligheid en kwaliteit van het bloed dat we leveren aan ziekenhuizen zijn topprioriteit. Om die veiligheid en kwaliteit nog te verhogen, voeren we vanaf 29 juni een nieuwe test in. Vanaf dan meten we op de bloedinzameling het hemoglobinegehalte van nieuwe donoren én van donoren met een te laag hemoglobinegehalte bij de vorige donatie.

Kom je voor het eerst bloed geven?

Voor we bloed afnemen, willen we weten hoe het is gesteld met jouw hemoglobinegehalte. Via een vingerprikje wordt bij elke nieuwe donor een beetje bloed afgenomen door de afnamearts. In dit kleine bloedstaaltje meten we ter plaatse het hemoglobinegehalte. Zo kan de afnamearts onmiddellijk zien of het hemoglobinegehalte in jouw bloed hoog genoeg is om bloed te geven.

Heb je al eens bloed gegeven?

Soms krijg je als donor een brief in de bus met de melding dat je hemoglobinegehalte te laag was. Vroeger mocht je bij je volgende donatie alleen een controlestaal geven. Dankzij de nieuwe vingerprik-test meten we je hemoglobinegehalte op de bloedinzameling zelf en kan de afnamearts ter plaatse beslissen. Zijn de waarden hoog genoeg, dan mag je onmiddellijk bloed geven. De verplaatsing naar de bloedinzameling loont in dat geval onmiddellijk. Zijn de waardes nog niet hoog genoeg, dan zal de afnamearts je het juiste advies geven voor eventuele toekomstige donaties. Welk advies je krijgt, hangt af van de resultaten en je voorgeschiedenis als donor.