Internationale Rode Kruisfederatie geschokt door dood van drie vluchtelingen in Griekenland

Drie vluchtelingen, waaronder een vijfjarig kind, kwamen afgelopen donderdag 21 januari om het leven tijdens hun overtocht naar Lesbos, Griekenland. Het kindje en twee vrouwen stierven door onderkoeling.

Karen Bjornestad, hoofd van de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) in Griekenland: "Woensdag arriveerden honderden mensen in Lesbos. Door de ruwe zee en het koude weer waren ze een voor een doornat en bevroren van de kou. Drie van de vluchtelingen waren er zwaar aan toe en stierven uiteindelijk aan de gevolgen van onderkoeling."

Meer dan 18 boten, elk met 45 vluchtelingen in, strandden afgelopen woensdag op het eiland Lesbos. Teams van het Griekse Rode Kruis waren ter plekke en hielpen mee om de vluchtelingen bij aankomst medische zorgen toe te dienen.

De IFRC is geschokt door de dood van de vluchtelingen en roept politici op om werk te maken van veilige en legale routes voor vluchtelingen: "De dood van deze drie vluchtelingen is beschamend - we moeten ervoor zorgen dat mensen die op de vlucht zijn voor conflict, vervolging of armoede dat op een veilige manier kunnen doen. De droom om een veilige toekomst tegemoet te gaan, mogen vluchtelingen niet bekopen met hun leven."

Het Griekse Rode Kruis hielp al meer dan 188.000 vluchtelingen sinds het uitbreken van de asielcrisis en dat door medische bijstand, medicijnen en psychologische bijstand te verlenen in Kos, Samos, Chios en Lesbos.