Internationale Rode Kruiscomité wil watercrisis in Syrië vermijden

Nu de water cuts in Aleppo een historisch hoogtepunt bereiken omwille van het conflict in Syrië, vragen het Internationale Rode Kruiscomité en haar lokale partners om hulp om een GPS-kaart te verspreiden die aan bewoners duidelijk maakt waar nog veilige waterbronnen beschikbaar zijn.

Aleppo telt ongeveer twee miljoen inwoners en is een van de grootste steden in het noordwesten van Syrië. Door het toenemend geweld zijn er vaak stroompannes en moeten mensen het geregeld zonder leidingwater stellen. Reeds in 2013 startte het ICRC met een project om waterbronnen te herstellen.

Na maandenlang hard werken zijn ondertussen 80 bronnen opnieuw bruikbaar gemaakt. Nu duikt er echter een onvoorzien probleem op: het ICRC ondervindt moeilijkheden om de burgers voldoende te informeren over het bestaan en de locatie van deze herstelde waterbronnen.Het idee om overal in de stad kaarten uit te delen met daarop de locaties van de bronnen bleek al snel niet haalbaar te zijn. Enerzijds omwille van het geweld in Syrië, anderzijds omdat het landschap van de stad door de vele bombardementen en gevechten helemaal veranderd is.Omdat het internet in de streek wel nog toegankelijk is, werd een GPS-kaart opgemaakt die verspreid werd via sociale media. Zitten bewoners tijdelijk zonder leidingwater? Dan kunnen ze via de GPS de dichtsbijzijnde en meest veilige bron localiseren.

Toch heeft deze innovatieve manier van informeren niet het gewenste effect. De herstelde bronnen worden niet meer bezocht dan voorheen en inwoners blijken nog steeds niet voldoende op de hoogte te zijn van de locaties.

Pawel Krzysiek, woordvoerder van het ICRC in Damascus, benadrukt hoe belangrijk het is om de bevolking te informeren: "We hebben hulp nodig om iedereen in Aleppo te bereiken. Dit is een dringende humanitaire oproep. Ideeën over hoe we dit initiatief beter kunnen verspreiden in Aleppo zijn welkom via Twitter en Facebook."

Het ICRC hoopt via deze oproep een watercrisis te vermijden in Aleppo.