Gezocht: mijn gezin!

Honderdduizenden mensen worden momenteel vermist als gevolg van gewapende conflicten, natuurrampen of migratie. Op 15 mei  - Internationale Dag van het Gezin - staan we stil bij de pijn die hun familieleden voelen. Want zij zijn diegene die in het ongewisse blijven, niet wetende of hun dierbaren nog leven. Velen zoeken jarenlang tevergeefs naar antwoorden en zijn hierdoor vaak niet in staat om hun leven te hervatten.

Naast het emotionele trauma zijn er ook nog de praktische gevolgen voor de achtergebleven familie. Hebben zij toegang tot sociale voordelen, kunnen ze hun woning verkopen, kunnen ze hertrouwen; dit allemaal zonder wettelijke erkenning van hun status? En wat als de vermiste persoon de kostwinner was van het gezin? Hoe zal de familie dan een inkomen verwerven?

Zó maakt Rode Kruis-Vlaanderen het verschil

In 2018 sloot onze dienst Restoring Family Links 63 opsporingsdossiers positief af. Dat betekent dat de gezochte persoon ofwel teruggevonden werd ofwel werd het lot van de vermiste achterhaald.

Om de zoektocht naar gezinsleden te vergemakkelijken en de kans op een positief resultaat te verhogen is er onder andere Trace The Face (verspreiding foto van de persoon die een familielid zoekt via posters en http://www.tracetheface.org). Vorig jaar waren er 58 gelukte opsporingen via deze Trace the Face-methode. Dit jaar noteerden we al 9 geslaagde opsporingen.

Zó maakt het Rode Kruis het verschil op internationaal vlak

Voorkomen dat mensen vermist raken:

  • Promoten van de ontwikkeling, het aannemen en implementeren van wetten en reglementeringen met betrekking tot vermisten en hun families.
  • Gevangenen helpen om contact op te nemen met verwanten en zorgen dat ze toestemming krijgen voor familiebezoek.
  • Actief werken langs migratieroutes om uit te leggen hoe je kan voorkomen gescheiden te raken van je familie.

Op zoek gaan naar vermisten:

  • Mensen helpen om terug in contact te komen met hun familie en dit contact ook te behouden.
  • Herenigen van mensen (in het bijzonder kinderen) met hun families.

Respectvol omgaan met menselijke overblijfselen:

  • De autoriteiten helpen om stappen te ondernemen in het zoeken naar menselijke resten, en deze op een waardige manier te identificeren en te bergen.
  • Steunen van nationale forensische systemen om het lot van vermisten op te helderen.