Incident in opvangcentrum Menen

Afgelopen woensdag 17 februari zou een keukenmedewerkster van de externe cateraar in het opvangcentrum in Menen aangerand zijn door een Afghaanse niet-begeleide minderjarige. De werkgever van de dame in kwestie bracht ons op de hoogte van de feiten. Rode Kruis-Vlaanderen betreurt deze feiten én keurt dit soort gedrag absoluut af.

“Elke melding van élk incident wordt door ons ernstig genomen en onderzoeken wij intern. In deze situatie betreft het ernstige feiten die door politie en parket worden onderzocht. Tegelijk willen we erop wijzen dat dit de eerste keer is in 25 jaar opvang asielzoekers door het Rode Kruis dat we melding krijgen van dergelijk zware feiten, die we voor alle duidelijkheid absoluut afkeuren”.  

De niet-begeleide minderjarige werd ondertussen aangehouden, politie en parket onderzoeken de zaak verder.

Cursussen

In de begeleiding van niet-begeleide minderjarigen heeft Rode Kruis-Vlaanderen aandacht voor seksuele omgangsvormen. Nog maar twee weken geleden kwam in Menen dit thema expliciet aan bod tijdens twee vormingen voor alle mannen en niet-begeleide minderjarige mannelijke asielzoekers.

Rode Kruis-Vlaanderen vangt momenteel zo’n 5000 asielzoekers op - waarvan 78 in Menen.