Iedere 20 seconden sterft een kind door gebrek aan hygiënisch sanitair

Water, sanitair en hygiëne zijn cruciaal in ons leven. Nochtans is het gebrek eraan wereldwijd één van de belangrijkste oorzaken van sterfte en ziekte. Wereldwijd zijn er zo nog steeds 2,5 miljard mensen die geen toegang hebben tot basis sanitair.

Waarom is sanitair zo belangrijk?

  • In ontwikkelingslanden gaan nog steeds 9 op 10 mensen op het platteland in openlucht naar toilet.
  • Iedere 20 seconden sterft een kind bij gebrek aan hygiënisch sanitair.
  • 1 op 3 vrouwen heeft geen toegang tot veilig en hygiënisch sanitair.
  • Het gebrek aan voldoende hygiëne op scholen zorgt ervoor dat meisjes en jonge vrouwen vaak thuis blijven tijdens hun menstruatie. Dit belemmert hun verdere opleiding én toekomst.
  • Toegang tot beter en veiliger sanitair zorgt ervoor dat we minder geld moeten besteden aan medicijnen voor zieken.

Het mag duidelijk zijn: water en sanitair zijn geen luxe, maar basisrechten.

Hygiëne-promotie

Water, dat is meer dan zorgen dat mensen toegang hebben tot een waterbron of waterpunt dat in proper water voorziet. Rode Kruis-Vlaanderen werkt daarom actief mee aan de verbetering van water, sanitair en hygiëne in Nepal, Malawi, Oeganda en Burundi.

Joris, afgevaardigde van Rode Kruis-Vlaanderen in Malawi, belicht naar aanleiding van Wereldwaterdag het belang van evidence based werken.

Proper water blijft slechts proper water als je er ook op een voldoende hygiënische manier mee omgaat. Daarom verzorgt Rode Kruis-Vlaanderen, in hun ontwikkelingsprojecten, steevast een component van hygiëne-promotie. En in Malawi doen we dat, samen met het Malawische Rode Kruis en een Zwitserse onderzoeksinstelling, op een evidence-based manier. Via een uitgebreide bevraging brengen we in kaart welke factoren maken dat een bepaald gedrag niet uitgevoerd wordt, in dit geval bijvoorbeeld het niet wassen van handen. Via specifieke interventies zoals radiospots, posters met bekende Malawianen en frequente huisbezoeken door vrijwilligers werken we dan aan deze gedragsverandering. Het doel? Niet alleen voorzien in proper water, maar ook zorgen dat iedereen weet hoe ermee om te gaan, én het ook echt zo doet.

Help helpen en word een jij+

Door te zorgen voor zuiver water helpen wij aandoeningen zoals diarree en cholera te voorkomen. We bouwen en herstellen niet alleen water- en sanitaire voorzieningen, we informeren en sensibiliseren ook de bevolking. Want hoe beter ze het belang van hygiëne kennen, hoe meer ziektes ze kunnen voorkomen. Kunnen we ook op jouw steun rekenen?

Word zuiverwaterschenker