ICRC opent chirurgisch ziekenhuis in conflictgebied in Jemen

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) heeft een chirurgische ziekenhuis geopend in Aden, een gebied in Jemen waar de gevechten er het hevigst aan toe gaan. Door een gebrek aan medicijnen, water en elektriciteit lag de gezondheidsvoorziening er zwaar onder vuur.

“Aden is één van de zwaarst getroffen gebieden van dit recente conflict,” zegt Antoine Grand, hoofd van het ICRC in Jemen. “Er is al twee maanden een continue stroom van gewonden en doden in onze veldhospitalen. Een goed uitgerust chirurgisch ziekenhuis helpt ons om de behandelingen te geven die nodig zijn.”

Het ziekenhuis telt 36 bedden en wordt bevolkt door een gespecialiseerd chirurgisch team en lokale gezondheidsmedewerkers. Sinds het uitbreken van het conflict in Jemen werden al meer dan 60 gezondheidsfaciliteiten opgericht door het ICRC.

“We blijven bij alle partijen hameren op hun verplichtingen om alle patiënten – ongeacht hun achtergrond – toegang te geven tot onze zorgmogelijkheden. Onze medische staf en onze ziekenhuizen moeten bovendien ten alle tijden beschermd worden,” zegt Grand verder nog.