Humanitaire crisis dreigt in Aleppo

Het Internationale Rode Kruiscomité waarschuwt voor een humanitaire crisis in Aleppo, Syrië, nu de gevechten er steeds heviger worden.

"Waar je ook bent, je hoort constant explosies, artillerievuur en vliegtuigen die overvliegen," zegt Valter Gros, het hoofd van ICRC in Aleppo. "Er is geen buurt in de stad die nog niet getroffen werd. Iedereen vreest voor zijn leven en niemand weet wat we de komende dagen en weken nog kunnen verwachten."

Al Quds ziekenhuis

Zo werd het Al Quds ziekenhuis, dat ondersteunt wordt door ICRC, vorige week nog volledig vernield. Minstens 14 mensen lieten het leven en overlevenden kunnen nu niet meer rekenen op broodnodige medische hulp. Dit betekent meteen ook dat een humanitaire crisis dreigt voor miljoenen mensen. Niet veel later werden nog eens vier medische hulpposten aangevallen.

Aleppo is de tweede grootste stad in Syrië en werd afgelopen vijf jaar bijzonder hevig getroffen tijdens het conflict. Grote delen van de stad werden vernietigd en infrastructuur werd beschadigd waardoor burgers zonder water en elektriciteit vallen. Het ICRC en de Syrische Rode Halve Maan (SARC) bieden steun aan heel wat medische hulpposten door dokters, materiaal en proper water te voorzien. Hoewel Aleppo onlangs nog bevoorraad werd dankzij een hulpkonvooi, zorgen de gevechten er nu voor dat deze stock niet snel aangevuld zal kunnen worden.