[UPDATE] Dankbrief ambassadeur Duitsland aan alle hulpverleners

UPDATE 22 april

Een maand na de aanslagen in Brussel ontvingen we nog een dankbetuiging van de ambassadeur van Duitsland.

-------------------------------------

Vandaag ontvingen we onderstaande dankbrief van gouverneur Lodewijk De Witte van provincie Vlaams-Brabant gericht aan alle hulpverleners die zich inzetten na de aanslagen in Brussel.

--------------------------

Donderdag 24 maart - 11u

Alle transitreizigers hebben intussen ook het tijdelijke opvangcentrum in Leuven verlaten zodat ook de Brabanthal afgesloten kan worden. Momenteel zorgt onze logistieke eenheid daar voor het opruimen van onder andere veldbedden. Zij vonden trouwens dit achtergelaten berichtje terug van één van de gestrande reizigers.

Hulpverleners van Dringende Sociale Interventie (DSI) blijven verwanten bijstaan met psychosociale ondersteuning in het militair ziekenhuis in Neder-over-Heembeek. Zij zorgen bovendien ook nog voor de nodige ondersteuning van het callcenter van het Crisiscentrum dat bereikbaar blijft op het nummer 1771. In het UZ Leuven staan we mee in voor het intern overbrengen van dodelijke slachtoffers.

--------------------------

Donderdag 24 maart - 7u

In Leuven bleven enkele tientallen transitreizigers voor de tweede nacht op rij in de Brabanthal overnachten. De overige reizigers, bijna 1.000, werden in de loop van avond opgehaald door verschillende luchtvaartmaatschappijen. Voor de achterblijvers werd ondertussen een tijdelijke douche geïnstalleerd. 10 vrijwilligers van het Rode Kruis en 6 politieagenten bleven eveneens ter plekke.

Enkele vrijwilligers van Jeugd Rode Kruis gingen op vraag van hun collega's van DSI langs in de opvangcentra in Leuven en Peutie om animatie te voorzien voor de aanwezige kinderen zodat zij hun gedachten even konden verzetten. Eén van hen was Jessica.

We speelden spelletjes zoals dassenroof en tikkertje met een vijftiental kinderen. Op die manier probeerden we hen een beetje af te leiden en hen toch een leuke dag te bezorgen. De ouders waren ons ontzettend dankbaar voor de ontspanning en bedankten ons achteraf uitgebreid for the love. Een ervaring om nooit meer te vergeten!

De centra in Zaventem en Peutie konden gisterenavond wel al afgesloten worden.

--------------------------

Woensdag 23 maart - 13u

Na de aanslagen gisteren mobiliseerde het Rode Kruis zo'n 400 hulpverleners(vrijwilligers, dokters, verplegers en ambulanciers). 160 van hen werden overdag ingezet in en rond de luchthaven in Zaventem. 40 hulpverleners boden afgelopen nacht de nodige ondersteuning aan gestrande reizigers. De overige hulpverleners waren ter plekke in de Brusselse metro na de explosie daar.

Gisteren werden even na 8u, na de eerste meldingen via 112 en dispatching, meteen vijf SIT-teams uitgestuurd. Deze teams zijn uitgerust met "rampenkoffers" en het nodige materiaal om telkens 10 personen in nood te helpen. Rond 8u40 werd een commandopost opgesteld om al onze acties te coördineren. In totaal werden een dertigtal ambulances ingezet in Brussel en Zaventem.

Ook na de explosies in Maalbeek werden meteen vijf SIT-teams ingezet om ter plekke 50 slachtoffers te behandelen. Hotel Thon EU werd omgevormd tot een medische hulppost waar zo'n 100 gewonden werden verzorgd. Ook in het internationaal perscentrum werd een ontvangsruimte geïnstalleerd.

Onder de hulpverleners van Rode Kruis zijn ook een 40-tal experten in psychosociale ondersteuning (DSI). Zij zijn getraind om slachtoffers van rampen te ondersteunen. Op drie locaties (regio Zaventem, hulppost Maalbeek en Internationaal perscentrum) waren zij gisteren, vanacht en vandaag aanwezig. Ook bij het militair hospitaal bieden ze steun aan families bij de identificatie van slachtoffers. 

--------------------------

Woensdag 23 maart - 7.30u

Afgelopen nacht werden zo'n 1.200 reizigers in transit opgevangen op 3 verschillende locaties rond Brussel. In de centra werden niet alleen medische units voorzien, maar ook dekens en voeding. Onze hulpverleners van Dringende Sociale Interventie (DSI) bemanden mee het callcenter van het Crisiscentrum en stonden het identificatieteam van DVI bij om verwanten van dodelijke slachtoffers psychosociaal te ondersteunen. Verder bleef de transmissieploeg van de Logistieke Eenheid de hele nacht standby voor de coördinatie van de verschillende opvangcentra.

©Logistieke Eenheid, Rode Kruis-Oostkamp en Rode Kruis-Deinze

--------------------------

Dinsdag 22 maart  - 17.15u 

De medische inzet op de luchthaven is afgebouwd. Alle gewonden zijn naar ziekenhuizen afgevoerd, 16 ziekenhuizen in totaal vangen de slachtoffers op. In de luchthaven zelf ondersteunen onze hulpverleners het identificatieteam van DVI. Andere vrijwillgers van DSI zijn stand by om verwanten van dodelijke slachtoffers psychosociaal bij te staan.

Alles wordt in gereedheid gebracht voor de opvang van gestrande reizigers. Zo'n 1.500 reizigers in transit worden opgevangen in opvangcentra rond Brussel. We voorzien in de centra ook medische units.  We verzoeken iedereen om geen praktische hulpmiddelen zoals dekens en voeding naar deze opvangplaatsen te brengen. Wij voorzien voldoende middelen voor de gestrande reizigers.

Het callcenter wordt mee bemand door onze vrijwilligers van DSI (Dringende Sociale Interventie) en blijft bereikbaar via 1771. 

--------------------------

Dinsdag 22 maart - 15.30u

Rode Kruis-Vlaanderen richt een noodmortuarium in naast de vertrekhal van Brussels Airport en helpt de Civiele Bescherming en Disaster Victim Indentification (DVI) met identificatie. Momenteel hebben we nog geen zicht op het precieze aantal dodelijke slachtoffers, maar er zijn meer dan 100 gewonden. Velen van hen zijn er zwaar aan toe. De gewonden werden naar 16 verschillende ziekenhuizen gebracht.

Verder vangen we ook meer dan 1.000 gestrande reizigers op, dit in samenwerking met militairen en het psychosociaal hulpverleningsnetwerk. We zorgen onder andere voor veldbedden, sanitaire pakketten en psychosociale ondersteuning.

©Willem De Ceulaer

-----------------------------

Dinsdag 22 maart - 13u

We krijgen momenteel ontzettend veel vragen van mensen die bloed willen doneren naar aanleiding van de gebeurtenissen in Brussel. Waarvoor onze oprechte dank! Momenteel lanceren we echter geen oproep naar extra donoren, maar we blijven de situatie constant monitoren. We bedanken alle donoren die afgelopen drie maanden langskwamen. Dankzij hen kunnen we nu terugvallen op voldoende voorraad. We vragen de donoren verder zich te houden aan hun normale schema om die voorrraad verder op peil te houden.

We verzoeken iedereen om met vragen omtrent bloeddonaties geen contact op te nemen met ziekenhuizen. Dit om hen te ontlasten zodat zij zich ten volle kunnen focussen op het verzorgen van de slachtoffers. Sowieso verlopen alle bloedcollectes via het Rode Kruis

Wil je in de toekomst toch graag helpen?

Registreer je dan als donor

-----------------------------

Dinsdag 22 maart

Brussels Airport werd deze ochtend opgeschrikt door verschillende explosies. Ook in het metrostation Maalbeek zijn niet veel later explosies geweest. Het rampenplan werd meteen afgekondigd.

Laat weten dat je veilig bent

Mensen die zich zorgen maken over aanwezige familie of vrienden kunnen tot woensdag 23 maart 09u terecht op ikbenveilig.be of op het nummer 1771 van het Crisiscentrum. Volg CrisisCenter FOD Binnenlandse Zaken via Twitter.

Hulpverleners ter plekke

Rode Kruis-Vlaanderen is ondertussen met alle noodzakelijke middelen ter plekke. Onze hulpverleners én DSI (psychosociale ondersteuning) doen het nodige om de slachtoffers van de explosies bij te staan en te helpen.

Voorlopig is er geen extra nood aan bloeddonaties, maar we blijven dit constant monitoren. Onze vrijwilligers staan paraat om te helpen waar nodig.